Cum să previi depresia de iarnă
Asociaţia Americană de Psihiatrie afirmă că tulburările afective sezoniere sunt, de fapt, un semn al unei depresii majore sau al unei tulburări bipolare, deci nu sunt generate de schimbările anotimpurilor şi, respectiv de modificările de temperatura ci, ele există într-un context şi sunt doar influenţate de condiţiile meteorologice menţionate.
Depresia de iarnă, în general, poate avea următoarele simptome :
- greutate la trezirea de dimineaţă; - somnolenţă pe parcursul zilei, dificultate în concentrarea atenţiei şi realizarea eficientă a sarcinilor zilnice ; - tendinţa de a dormi mai mult; - un nivel redus de energie şi, de aici, lipsa motivaţiei şi tendinţa spre amânare; - nevoia de a mânca mai mult, în special apare nevoia de : zahăr, alcool şi fast food din care derivă creşterea în greutate şi se poate intră în cercul vicios al unei dispoziţii proaste generate de creşterea în greutate; - retragerea în sine, evitarea activităţilor amicale, sociale şi, chiar, familiale.
Însă, toate aceste simptome ale depresiei sezoniere pot fi combătute sau măcar ţinute în frâu. Iată cum!
Bucură-te de lumina soarelui
Deşi temperaturile sunt mai scăzute, asta nu înseamnă că trebuie să te izolezi în casă. Fă plimbări lungi, în natură, mai ales în zilele însorite. Expunerea la lumina soarelui va stimula organismul să producă mai multă vitamina D, un nutrient esenţial care ajută la funcţionarea cerebrală şi care combate efectele depresiei.
În plus, carenţele de vitamina D în organism sunt asociate cu o frecvenţă mai mare a durerilor de cap, mai ales toamna şi iarna, spun specialiştii.
Mai multă lumină naturală
Pe măsură ce zilele devin mai scurte şi mai întunecate, organismul produce mai puţină serotonină, un neurotransmiţător responsabil pentru starea de bine. Aşadar, asigură-te că în locuinţa ta pătrunde lumina de afară încă de la primele ore ale dimineţii.
Mişcare pentru o stare de bine
Deşi ai fi tentată să ,,hibernezi'' în casă până la primăvară, trebuie să ştii că sportul practicat în mod regulat te scapă de stările de anxietate şi depresie, arată studiile.
Studiile arată că mişcarea fizică efectuată cu regularitate poate reduce cu până la 25% riscul de a suferi de stări depresive şi anxietate, îmbunătăţind funcţiile mentale şi capacitatea de concentrare. Gândeşte-te că în timpul antrenamentului, substanţele care sunt eliberate în creier te ajută să gestionezi stările de stres, diminuand astfel riscul de anxietate şi depresie.
Încearcă muşeţelul
O plantă eficientă împotriva stărilor de nelinişte este muşeţelul, potrivit unui studiu al oamenilor de ştiinţă americani de la Universitatea din Pennsylvania. Voluntarii din primul grup au primit un medicament placebo, iar ceilalţi participanţi au primit capsule cu muşeţel, pentru două luni.
Simptomele de anxietate s-au redus la cei care au primit capsulele, în timp ce la celelalte persoane nu a existat nicio ameliorare. Poţi apela şi la infuzia obţinută din două linguriţe de flori uscate, peste care torni o cană cu apă fierbinte. Laşi la infuzat 10 minute. Bei două-trei căni pe zi, timp de o lună.
Mai multe fructe şi legume
Studiile arată că persoanele care au o alimentaţie bogată în legume şi fructe sunt mai puţin predispuse stărilor de depresie. Aşadar, include în alimentaţia ta roşiile, spanacul, bananele, kiwi-ul, merele, nucile etc.