VIDEO: Problemă a cuplului modern, infertilitatea are soluţii de tratament
Infertilitatea este considerată boală şi clasată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe locul 5 în topul dizabilităţilor la nivel global. În România, potrivit unui studiu realizat in 2018 de o companie de cercetare online pentru Asociaţia pentru Reproducere Umană, 1 cuplu din 5 are probleme de infertilitate, similar cu ce se întâmplă şi în alte ţări din Europa.
Doctorul ginecolog şi obstetrician Ciprian Pop-Began, specializat în tratamentul infertilităţii cuplului şi reproducere umană asistată, cu peste 15 ani de experienţă în domeniu, subliniază că, inainte de toate, un cuplu ar trebui să apeleze la medicul specialist şi să investească încredere în el. În contextul în care potrivit aceluaşi studio menţionat mai sus, 45% dintre cuplurile care nu obţin o sarcină cred că se întâmplă din cauza stresului, însă nu iau atitudine. Dintre cei care merg la medic, doar 38% merg acolo unde trebuie, respectiv la specialistul în infertilitate.
Apoi, atunci când în urma investigaţiilor sunt descoperite diverse deficienţe nutriţionale, este important ca membrii cuplului să apeleze la produse naturale care pot restabili echilibrul funcţional si care pot îmbunătăţi tonusul sexual. Sprijinul unui psihoterapeut este extrem de important din perspectiva doctorului Pop, acesta putând să ajute un cuplu infertil să îşi menţină stabilitatea emoţională şi să depăşească toate provocările care vin asociate cu un diagnostic de infertilitate. Şansele de reuşită vor creşte dacă se lucrează în echipă multidisciplinara şi dacă membrii cuplului fac ajustări în stilul de viaţă.
Suspiciunea de infertilitate se transformă în diagnostic după 6 luni de încercări, în contexul unei vieţi sexuale regulate – respectiv minimum 2 contacte sexuale pe săptămână, între menstre. Despre cauzele care duc la instalarea infertilităţii, despre investigaţiile pe care trebuie să le realizeze fiecare membru al cuplului, procedurile de fertilizare, costurile aferente, explică pe larg medicul Ciprian Pop-Began.
De ce apare infertilitatea?
Când vine vorba despre stilul de viaţă, specialistul spune că „ hormonal, ne aflăm într-o ascensiune până la o anumită vârstă, după care organismul intră în regresie, din acest punct de vedere. Şi atunci este ideal ca o sarcină sau o primă sarcină să se obţină până la 30 de ani. Lucrurile sunt mai facile până la acea vârstă, dar nu înseamnă că nu putem avea diagnostic de infertilitate şi l înainte de 30 de ani. Ca să putem pune diagnosticul de infertilitate, în primul rând trebuie să avem o dorinţă exprimată în ceea ce priveşte obţinerea unei sarcini şi concretizată printr-o viaţă sexuală regulată, adică minimum 2 contacte sexuale pe săptămână, pe toată perioada ciclului menstrual, în afara menstrei; pe perioada sângerării menstruale nu se recomandă activitate sexuală“.
De ce această frecvenţă? „Dacă ne referim numai din punct de vedere al bărbatului, spermatozoizii rămaşi la nivel testicular timp de 7 zile se inactivează şi atunci contactul sexual doar în perioada ovulaţiei nu este de ajuns. Se practică destul de des şi este o greşeală, şi anume un singur contact la ovulaţie (calculată fie prin temperatura bazală, fie prin testele de ovulaţie) şi atât. În acest caz, şansele de reuşită sunt mult mai mici sau chiar fără succes, şi atunci trebuie să se ţină cont de această viaţă sexuală regulată“, explică dr. Ciprian Pop-Began.
De ce este considerată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii o dizabilitate? „Infertilitatea afectează un instinct primar, acela de perpetuare. Avem instinctul de supravieţuire şi pe cel de perpetuare, ori în măsura în care este afectat acest instinct primar putem vorbi despre o dizabilitate, de incapacitatea de a procrea. „ explică dr. Ciprian Pop Began. De ce procente atât de mari în ceea ce priveşte infertilitatea şi de ce procente atât de mici în reuşita de a concepe? Trebuie să ne gândim, că pe lângă ce poate face medicina pentru noi, este necesar să ne întrebăm şi ce putem face noi pentru a îmbunătăţi aceste procente şi reuşita. Pornind de la o viaţă sexuală regulată până la un stil de viaţă sănătos, care să îmbunătăţească funcţia ovariană în principal şi funcţia testiculară, în plan secund“, adaugă medicul.
Stilul de viaţă stimulează secreţia hormonală, şi aici specialistul extrapolează către o boală, de exemplu, fibromul, care apare la 9 din 10 femei. De ce? „Pentru că nu există femei care să aibă o viaţă atât de liniştită şi de echilibrată, încât să nu prezinte variaţii hormonale; acestea, de-a lungul vieţii, sunt responsabile de apariţia fibroamelor. Asta nu înseamnă că 90% dintre femei se operează, dar aceste variaţii hormonale date de variaţiile stilului de viaţă sunt responsabile pentru infertilitate“, spune dr. Ciprian Pop-Began.
Putem preveni apariţia infertilităţii?
„Din punctul meu de vedere, aşa cum este recomandat să ai stomatologul tău, la care apelezi cu încredere, cum ai ginecologul tău, care trebuie să îţi spună ce ai de făcut în măsura unei patologii care poate afecta fertilitatea, la fel de bine trebuie să ai şi un nutriţionist, care să te coordoneze măcar din când în când, cum spunem noi, măcar primăvara şi toamna, şi un psiholog care să îţi reducă gradul de stres, adică variaţiile hormonale responsabile“.
Care ar fi primul semn că în corp sunt dereglări hormonale?
„O femeie poate citi imediat aceste variaţii hormale prin dereglarea menstruală; apare destul de frecvent şi este un prim semn că ceva nu este bine şi poate fi o afecţiune de tip infecţios, care se tratează, sau poate fi ceva ce se corecteză printr-un comportament , un stil de viaţămai sănătos“, explică medicul.
„În ceea ce priveşte nutriţia, ne referim la un alt instinct primar, acela de supravieţuire. Un alt profesor de-al meu spune că <<omul are prostul obicei să mănânce zilnic şi de mai multe ori pe zi>>. Tendinţa organismului este de a-şi crea rezerve, de a acumula un surplus de calorii, pentru situaţiile de criză. Acest surplus se depozitează în grăsimi, ori ţesutul adipos atât la femeie, cât şi la bărbaţi creează o secreţie în exces de estrogeni – de exemplu, bărbaţii obezi dezvoltă sâni (ginecomastie). La femeie, pe lângă creşterea riscului de infertilitate, apare riscul de cancer de ovar şi de sân. Un prim pas este să limităm acest surplus, să limităm cantitatea de calorii consumată zilnic, iar prin sfaturile alimentare oferite de un nutriţionist să corectăm şi eventualele carenţe.
Cât timp este normal ca un cuplu să aştepte până la instalarea naturală a unei sarcini şi după ce perioadă putem pune diagnosticul de infertilitate?
„În trecut, se aştepta chiar şi 2 ani până la obţinerea unei sarcini. Acum, în măsura în care există cele 2 contacte sexuale pe săptămână, 6 luni consecutive, 6 luni se consideră termenul peste care poţi pune acest diagnostic de infertilitate“, spune medicul Ciprian Pop-Began. Acesta atrage atenţia şi asupra încărcăturii psihice pe care o presupune numai diagnosticul de infertilitate. „Pe vremuri, gradul de informare era mult mai mic şi se accepta ca atare statusul de infertil. Erau prea puţine lucruri care se puteau face. Acum, dezvoltarea pe acest plan a condus la aşteptări mai mari şi greu de controlat faţă de un eventual tratament şi faţă de anumite măsuri, pentru că, aşa cum aţi spus, doar 38% dintre cei care îşi doresc un copil se prezintă unde trebuie. Şi apoi le este greu să accepte psihic că este posibil să nu se obţină o rezolvare“, precizează acesta.
Factorul psihic reprezintă una dintre principalele cauze ale infertilităţii?
Da, explică medicul „stresul la care un cuplu este supus şi în interiorul cuplului şi în societate, apropo de stigmatizarea pe care o dă acest diagnostic, chiar şi dacă se obţine o sarcină, epuizează membrii cuplului în mod particular. Rezultatele nu sunt întotdeauna cele dorite, de exemplu, sarcina nu se dezvoltă facil, dar cu accesul la informaţie, lucrurile se pot controla inclusiv cu prezenţa la medicul psiholog. Trebuie să ştim că, din punct de vedere al infertilităţii şi al secreţiei hormonale, chimicul este tributar psihicului. Noi avem anumite trăiri ca urmare a unor descărcări enzimatice, dar ne putem controla, ne putem potenţa secreţia hormonală pe baza unei coordonări psihice, eventual cu ajutorul unui psiholog“. Specialistul consideră că, în ziua de astăzi, nu mai suntem capabili să identificăm ce este criză reală şi ce nu, şi atunci, clar, dacă trăim intr-o stare de criză permanentă, nu mai avem cum să se manifeste statusul fertil. Primează instinctul de supravieţuire faţă de instinctul primar.
Bolile cu transmitere sexuală sunt o altă cauză a infertilităţii?
„Da, pe lângă nutriţie şi statusul psihic, unde apar probleme ce pot fi corectate, deşi pare dificil – dar trebuie respectată o conduită sănătoasă de măcar 6 luni –, există latura infecţioasă. Dar un stil de viaţă sănătos înseamnă şi un cuplu stabil, situaţie în care riscurile infecţioase sunt mult mai mici, cele care pot afecta infertilitatea. Celelalte, din punctul medicului de vedere derivă de aici, referindu-se la modificările hormonale, care pot fi corectate. „Nu te naşti, ca şi informaţie genetică, cu un statut de infertil! Ideea genetică este de a perpetua“, accentuează medicul.
Care este incidenţa infertilităţii în funcţie de sex?
Avem tendinţa să dăm vina pe femei pentru infertilitate. „Da, pentru că, istoric vorbind, ele sunt acuzate de infertilitate. Istoria fertilităţii presupunea că dacă bărbatul are erecţie, este fertil, ceea ce este o confuzie. S-a menţinut această dificultate de a convinge bărbatul să se prezinte la investigaţii şi rămâne, încă dificil să-l convingem“, explică dr. Ciprian Pop-Began. Acesta mai adaugă că nu se ia în calcul ca investigaţiile specifice indicate bărbaţilor sunt mai puţine decât în cazul unei femei. Tendinţa este să spui că mai degrabă o femeie este de vină, pentru că laturile pe care le poţi investiga sunt mai ample, la fel şi implicaţiile în ceea ce priveşte obţinerea unei sarcini, pentru că, uneori, obţii o sarcină, incipientă, pe care nu o poţi duce mai departe.
Care sunt investigaţiile pe care le poate face bărbatul pentru a identifica o eventuală problemă?
„Se pleacă de la o spermogramă şi o spermocultură. Teoretic, spermocultura identifică o eventuală infecţie, nu ai nevoie de ea decât dacă spermograma iese modificată. Vă spuneam de dificultatea de a convinge un bărbat să ajungă la doctor şi atunci, în măsura în care îl prinzi, preferi să cumulezi cele două investigaţii. Dacă spermograma este normală, spermocultura nu are ce informaţii în plus să ne aducă, de regulă ne spune că nu este contaminată sperma. Dacă spermograma este modificată, poate fi vorba despre o contaminare a spermei cu o bacterie, caz în care se impune tratarea infecţiei şi se rezolvă problema. La femei investigaţiile se pot întinde şi pe 6 luni de zile, uneori, fără să ai măcar o minimă informaţie în aceea ce priveşte calitatea spermei bărbatului. Dacă unul dintre cele două elemente ale cuplului nu participă la tot acest efort psihic nu are cum ca toată încărcătura să rămână pe spatele femeii şi ea să facă faţă stresului. Trebuie împărţită responsabilitatea“, este recomandarea medicului .
Înainte de a concepe un copil, membrii cuplului trebuie să îşi schimbe stilul de viaţă?
„Îţi doreşti un copil, de obicei după ce ai o anumită stabilitate financiară, la locul de muncă, şi atunci trebuie să conştientizezi şi necesitatea unei stabilităţi în ceea ce priveşte dieta. Trebuie să ne ascultăm corpul. OK! S-au făcut excese până la 25 de ani, după aceea trebuie să luăm în calcul, etapizat, ce facem. Ce înseamnă liniştea psihică, ce înseamnă stabilitate în ceea ce priveşte alimentaţia. În ceea ce priveşte viciile, recomand mai degrabă limitarea acestora, evitând schimbările drastice. De exemplu, fumatul presupune nişte modificări adaptative ale corpului, iar organismul începe să se apere. Renunţarea brutală la fumat, depinde şi de cantitatea de tutun consumată, poate crea modificări readaptative, care la rândul lor pot determina nişte modificări“, adaugă medicul.
„Da, din punctul de vedere al viciului ca atare, este bine să te laşi de ţigări brusc şi definitiv, după obţinerea unei sarcinii. Noi, ca şi obstetricieni, dacă este vorba despre o sarcină prezentă, nu mai recomandăm renunţarea totală la fumat, ci limitarea numărului de ţigări la maximum 5 bucăţi pe zi. Avem deja modificările adaptative pe care le presupune prezenţa unei sarcini, mai ales dacă este prima sarcină, renunţarea la fumat poate adauga modificări suplimentare care pot afecta evoluţia sarcinii. Şi atunci menţii viciul, dar în nişte limite, astfel încât efectele adverse asupra fătului să fie minime sau neobservabile“, precizează acesta.
De ce este important să pregătim corpul pentru sarcină?
Explicaţia specialistului: „apare de multe ori expresia pe vremuri nu se mergea la specialist, pe vremuri nu se mergea la ginecolog pentru naştere. Trebuie să ţinem cont că pe vremuri natura oferea mare parte din alimentaţie, nu o pregăteam noi, iar procentul de infertilitate era mult mai mic. Pe vremuri se făceau 10-12 copii, şi deşi pare brutal ce zic, dacă din 10-12, doi copii mureau la naştere, nu era considerată o problemă majoră. Dacă, din 10 mame, unamurea la naştere, şi lucrul acesta nu era o problemă. Astăzi, nu mai iei în calcul să moară mama la naştere, să moară unul din cei doi, trei copii pe care îi face un cuplu. Şi atunci nu mai putem să ne bazăm pe expresia pe vremuri, ci să ne adaptăm condiţiilor actuale. Controalele ginecologice trebuie să se facă anual, indiferent că îţi doreşti o sarcină sau nu. Când membrii unui cuplu îţi spun că vor un copil, tu ca medic începi să coordonezi situaţia, să soliciţi investigaţii suplimentare, astfel încât organismul să fie pregătit să susţină sarcina. Poate este un cuplu în care unul dintre membri este obez, care are nevoie de indicaţii oferite de un medic nutriţionist. Noi, ca ginecologi, avem datoria să le spunem când lucrurile ne depăşesc, şi le recomandăm să meargă la un specialist în nutriţie, ca să pregătească organismul de concepere şi de susţinerea sarcinii“.
Ce se întâmplă când un cuplu adoptă stilul de viaţă vegetarian, care nu-ţi oferă nutrimenţii necesari organismului?
În cazul regimului vegetarian, spune doctorul ginecolog, trebuie asigurat din exterior aportul de aminoacizi care se găsesc de obicei doar în produse de origine animală. Se poate ca acel cuplu să spună: OK! Rămânem la regimul vegetarian, dar avem grijă ca acei aminoacizi să îi găsim în altă parte, dacă nu dorim să consumăm proteine animale. „Sunt produse care asigură aportul acestor aminoacizi. Nu trebuie să dezechilibrăm organismul. Extremele niciodată nu vor fi benefice. Există adjuvante. De regulă, în sarcină, pe astfel de regimuri extremiste, hiperproteic sau vegetarian, încerc să conving cuplul, implicând şi copilul nenăscut. Adultul a făcut alegerea de a adopta un regim vegetarian, dar trebuie să ia în calcul că bebele nu are cum să aleagă şi stă în datoria adulţilor să echilibreze acest aport nutriţional“.
Care sunt principalele metode de tratare a infertilităţii?
Mai întâi, trebuie efectuat un set de investigaţii prin care se încearcă identificarea cauzei. Dacă nu o găsim, simpla abordare a unei proceduri de reproducere umană asistată nu reuşeşte întotdeauna. De ce? Pentru că nu ştii ce se întâmplă cu acel organism şi ce nu merge bine în ceea ce priveşte obţinerea unei sarcini. De aceea este bine să individualizezi fiecare caz, de aceea infertilitatea este destul de complexă şi consumptivă ca şi efort fizic şi psihic, atât pentru cuplu, cât şi pentru medic. De cele mai multe ori cuplul se panichează când găseşti o potenţială cauză, dar pentru medic înseamnă că are un punct de start, poate începe să corecteze de undeva“, spune medicul.
Care este diferenţa între inseminare şi fertilizare şi când este recomandată fiecare dintre aceste proceduri?
„Inseminarea se referă la introducerea spermei preparate cu nişte factori de nutriţie direct în uter sau direct în trompe. Depinde de fiecare medic ce preferă din acest punct de vedere. Fertilizarea in vitro sau FIV înseamnă obţinerea unei sarcini, adică se recoltează şi ovocitele, celulele feminine, şi sperma de la partenerul masculin, se pun în contact în afara organismului, se obţine o sarcină incipientă, şi aceasta se introduce în uter, urmând să aşteptăm fixarea ei. Fiecare procedură are indicaţiile ei. De exemplu, se optează pentru inseminare, dacă spermatozoizii sunt lenţi sau spermograma este proastă. Având puţini spermatozoizi, punându-i direct în uter cresc şansele ca unul dintre ei să ajungă la ovocit. O altă indicaţie frecventă pentru inseminare este atunci când femeia reacţionează violent faţă de sperma partenerului. Fiecare femeie reacţionează, atacă spermatozoizii partenerului, pentru că sperma reprezintă un produs biologic non- self (care nu este propriu corpului). Organismul este făcut să atace tot ceea ce nu consideră propriu. Acest atac mai ales la un cuplu cu viaţă sexuală stabilă, mai lungă de 6 luni de zile, se estompează. Dacă atacul rămâne agresiv, încercăm să ajutăm cu anumite doze de anticorpi antispermatici. Pentru fiecare procedură ca atare există o serie de indicaţii“, completează dr. Ciprian Pop-Began.
De câte ori poate fi o femeie supusă unui anumit procedeu de fertilizare?
„Fiecare clinică stabileşte o conduită în sensul acesta. Sunt clinici care acceptă 5 proceduri de fertilizare, iar dacă toate 5 sunt nereuşite se merge pe o altă latură a infertilităţii, şi anume spre spermă donată sau ovocite donate. Poţi apela la aşa ceva când ai toate datele că organismul poate susţine o sarcină, dar este foarte greu să obţii o asigurare în acest sens“.
Care sunt costurile aferente procedurilor de fertilizare?
În România, explică medicul Ciprian Pop-Began, costurile pentru aceste proceduri sunt destul de ridicate. „Numai procedura de diagnostic pregestaţional costă între 1.500 şi1.700 de euro. Medicaţia poate să coste între 500 şi 1.000 de euro. Statul, inclusiv în România, asigura costurile aferente procedurii de fertilizare in vitro. Sunt foarte puţine state care se gândesc însă şi la tratamentul de dinaintea procedurii, la conduita de diagnostic pregestaţional şi, ulterior, la monitorizarea sarcinii. Aceste costuri sunt asumate de cuplu“, spune acesta.
În concluzie, cum putem minimiza riscul de infertilitate, altfel spus ce putem face să creştem şansele de a concepe?
„Să învaţăm să ne ascultăm organismul! Acesta este sfatul concret pe care îl pot da. Organismul îţi spune ce se întâmplă cu el. Tu trebuie să fii dispus să îl asculţi. Este de dorit să obţii o sarcină până la 30 de ani, dar nu poţi să stigmatizezi o femeie care îşi doreşte o sarcină la vârsta de 45 de ani.
Este bine să faci mişcare, dar plecând de la a nu face efort deloc la efort excesiv, nu ajută cu nimic corpului, ci epuizează organismul şi atât. Aceeaşi situatie este valabilă şi în cazul alimentaţiei. Faptul că nu mănânci o lună, pentru că ai exces de greutate, nu te ajută. Eventualele carenţe nutriţionale pe care le ai atunci când eşti obez rămân. Lucrurile acestea trebuie coordonate din timp.
Şi tot ceea ce este nociv pentru organism trebuie măcar limitat“, concluzionează specialistul în infertilitate.
Informaţiile din acest articol au fost selectate din ediţia a 7-a a emisiunii online „Sănătatea în Focus“, iniţiată de Secom România, şi difuzată lunar pe pagina de Facebook a companiei.
Sănătatea în Focus este un proiect educativ prin care Secom îşi propune să ofere informaţii şi sfaturi documentate de la experţi (din domeniul medical, sportiv, educaţional, etc) persoanelor preocupate de un stil de viaţă sănătos, pentru a-i ajuta să aibă un comportament responsabil, preventiv faţă de propriu organism şi să îşi dezvolte obiceiuri sănătoase.
Secom® este compania românească, lider de autoritate în soluţii de medicină integrativă care răspunde nevoilor unui lifestyle sănătos al omului modern, şi promotor al frumuseţii prin produse cosmetice naturale, cu ingrediente de înaltă calitate. Compania este specializată în importul, distribuţia şi comercializarea de suplimente alimentare, ceaiuri şi cosmetice naturale certificate şi brevetate la nivel global, realizate de unii dintre cei mai renumiţi producători internaţionali. În prezent, portofoliul Secom® include peste 470 de produse naturale premium: 300 suplimente alimentare care acoperă o gama largă de afecţiuni, peste 40 de sortimente de ceaiuri şi 130 de produse cosmetice de ultimă generaţie. Produsele Secom® sunt disponibile în peste 8000 de farmacii şi magazine cu profil naturist la nivel naţional, pe www.secom.ro şi în cele 14 magazine Secom® din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Ploieşti, Piteşti, Sibiu, Timişoara, Arad şi Oradea.
Articol realizat în parteneriat cu Secom®.