Ginecologul-obstetrician Livia Manta: Cum tratezi răceala în sarcină

10 aprilie 2020   Sarcină și copii

Pe parcursul celor 9 luni de sarcină, corpul femeii este supus unor teste de rezistenţă serioase. Odată cu evoluţia fătului, sistemul imunitar devine mai fragil şi expus răcelilor şi gripei.

Bacteriile şi virusurile reprezintă o adevărată problemă când intră în contact cu organismul, mai ales când este vorba despre sarcină. Însă pericolul şi mai mare este atunci când sunt administrate medicamente fără acordul medicului. Răceala în sarcină nu trece cu pastile recomandate pe internet. Nu este o alegere inteligentă nici să iei pastile prescrise de medic în trecut, pentru o altă afecţiune, care a debutat cu simptome similare răcelii.

Medicul ginecolog-obstetrician Livia Manta spune că femeia gravidă ar trebui să consulte medicul de familie în cazul apariţiei unei răceli. Acesta va putea stabili din ce categorie face parte boala (virală, bacteriană, suprainfectată sau este vorba chiar de gripă). În funcţie de diagnostic, tratamentul este individualizat.

Se transmite cu uşurinţă

Infecţie virală, răceala se poate transmite prin contact cu o persoană infectată, iar în sarcină riscul este şi mai mare; organismul depune mai mult efort pentru a se obişnui cu această etapă a vieţii. Atenţie! În primele 12 săptămâni sau 3 luni de sarcină, febra de peste 38,5 grade C poate genera oprirea din evoluţie a sarcinii sau diverse malformaţii ale bebeluşului. Începând cu trimestrul II de sarcină, trebuie să ştii că infecţiile în gât sau în nas, pe care le poţi contracta în timpul răcelii, prezintă risc să afecteze şi fătul, nu doar pe gravidă.

Bine de ştiut!

Răceala este extrem de frecventă în sarcină, tocmai pentru că sistemul imunitar, în mod firesc, scade şi devine vulnerabil la îmbolnăvire. Ştiai că nu mai puţin de 200 de virusuri pot declanşa o răceală – infecţie a tractului respirator?

Atenţie! Gripa poate declanşa contracţii uterine precoce şi naştere prematură.

Ce este bine să faci

Odihna reprezintă cel mai bun lucru pe care îl poate face o femeie însărcinată pentru corpul său, dar mai ales pentru copil, atunci când este răcită. În felul acesta, organismul luptă mai eficient împotriva infecţiilor. Hidratarea este esenţială în mod deosebit în răceală, fiind necesar consumul a cel puţin 8 pahare de apă, suc de fructe fără zahăr sau ceai de plante şi lămâie pe zi. Licorile din plante au bune calităţi în calmarea durerilor în gât. Gargara cu apă sărată are şi ea rolul de a reduce durerile, umflăturile, elimină mucusul şi calmează senzaţia de iritare des simţită în timpul bolii. Alimentaţia bogată în fructe şi legume poate grăbi procesul de vindecare. Optează pentru alimente care luptă împotriva infecţiei, şi anume banane, afine, morcovi, merişoare, hrean, ceapă şi alimente cu vitamina C, pentru că acestea pot grăbi vindecarea.

Nu lua după ureche antihistaminice, descongestionante şi siropuri de tuse fără să fie prescrise de medic! De asemenea, se recomandă evitarea medicamentelor de tip ibuprofen şi aspirină, deoarece pot afecta sistemul nervos al fătului.

Dr. Livia Manta, ginecolog-obstetrician,

Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului “Alfred Rusescu”,

Bucureşti

Dacă vorbim despre o viroză respiratorie simplă nesuprainfectată, atunci paracetamolul însoţit de vitamine antioxidante (C, D), picături nazale şi antitusive sunt, de obicei, suficiente. Evitarea mediilor aglomerate în timpul epidemiilor este obligatorie. În cazul apariţiei simptomelor sugestive pentru suprainfecţie, cum ar fi febra care nu cedează la antitermice, peste 39 de grade C, tusea productivă cu expectoraţie modificată la culoare etc., se impune tratamentul antibiotic permis în sarcină, obligatoriu prescris de medic. În cazul afectării respiratorii joase (la plămâni), se impun internarea gravidei şi tratamentul în spital, din cauza riscului crescut de complicaţii în sarcină.

Mai multe