Analiza recomandată de medici femeilor tinere

6 august 2018   Sarcină și copii

Dacă acum zece ani vârsta medie pentru conceperea primului copil era de 23 spre 26 de ani, în prezent aceasta a crescut la 29-30 de ani. O vârstă la care unele femei se pot lovi de un diagnostic de infertilitate, fie din cauze genetice, fie ca urmare a unor afecţiuni sau a stilului de viaţă.

Testarea hormonului anti-mullerian (AMH)

Este o simplă analiză de sânge care indică şansele de a rămâne însărcinată, fiind un marker semnificativ al rezervei ovariene. Recoltatea probei de sânge nu necesită o pregătire specială din partea pacientei. AMH nu prezintă variaţii, astfel că proba poate fi recoltată în orice zi a ciclului menstrual.

Orice femeie tânără, între 25-27 de ani, ar trebui să fie sfătuită să îşi testeze rezerva ovariană, să ştie în timp util cât de mult poate amâna momentul concepţiei. În afară de un regim de viaţă cât mai sănătos, toate femeile ar trebui informate asupra faptului că vine un moment când concepţia nu mai este posibilă, indiferent de progresele medicinei moderne (concepţia cu ovocite proprii, nu cea prin intermediul tehnicilor de reproducere asistată). Un simplu test de sânge le poate schimba viaţa, dacă îl fac la timp”, atrage atenţia dr. Diana Cocei.

Ce este infertilitatea

Conform definiţiei infertilităţii, absenţa sarcinii după un an de viaţă sexuală regulată conduce la diagnosticul de infertilitate. Din păcate, astăzi tot mai multe cupluri amână decizia de a deveni părinţi, astfel încât vârsta la care îşi doresc un copil nu mai este vârsta optimă la care, din punct de vedere biologic, pot concepe fără nicio dificultate. Specialiştii atrag atenţia asupra tendinţei de creştere a infertilităţii în rândul cuplurilor din România, în ultimii ani, astfel încât, în momentul actual, aproximativ un cuplu din patru este afectat de infertilitate.

Scăderea vârstei la care apare diagnosticul de infertilitate

Specialiştii apreciază că frecvenţa frecvenţa patologiilor feminine şi masculine în cazul cuplurilor infertile este, în prezent, de 1 la 1 (femeie / bărbat). Cu toate acestea, un semnal important de alarmă este, în opinia medicilor, scăderea vârstei la care apare diagnosticul de infertilitate, în cazul femeilor. ”Din nefericire, există tot mai multe cazuri de menopauză precoce, de epuizarea rezervei ovariene la vârste nepermis de tinere, până în 30 de ani”, afirmă dr. Diana Cocei, medic primar obstetrică ginecologie şi embriolog senior la Columna Medical Center.

Factorii care determină reducerea rezervei ovariene

Deşi în mod normal rezerva ovariană se diminuează odată cu vârsta, în anumite cazuri aceasta este scăzută încă de la naştere. Mai mult, modul de viaţă şi factorii exogeni determină o pierdere mai accelerată a unei rezerve ovariene normale. La reducerea rezervei ovariene contribuie şi anumite afecţiuni ginecologice netratate (endometrioza mai ales cu localizare ovariană, intervenţiile chirurgicale pentru înlăturarea chisturilor ovariene), cât şi stilul de viaţă defectuos. Fumatul şi alimentaţia nesănătoasă sunt factori care au şi ei un anumit impact asupra stocului de ovocite, ducând la o epuizare mai rapidă a acestora.

Din păcate, în România există o problemă în ceea ce priveşte informarea femeilor tinere despre riscul pierderii fertilităţii la vârste mai tinere decât normal. Femeile tinere trebuie să fie conştiente că nu pot deveni mame oricând, că există o vârstă limită pentru fiecare, pe care nu o pot anticipa. De aceea, este bine ca ele să se adreseze unui specialist pentru o serie de investigaţii simple prin care pot afla cât timp mai au la dispoziţie. Astfel, femeile foarte ocupate, care nu au timp să se gândească la o sarcină decât după 35 de ani, vor afla cu certitudine dacă acest lucru va fi posibil”, spune dr. Diana Cocei.

Mai multe