7 lucruri pe care trebuie să le ştii despre testul de sarcină
Când este indicat să-l faci, cum se face foloseşte cel mai corect, dar şi care este rata de precizie a unui test de sarcină sunt doar câteva dintre întrebările la care ne-a răspuns doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. Testele de sarcină din ziua de azi sunt foarte precise, mai ales dacă le foloseşti corect. De multe ori, din grabă ori neatenţie, instrucţiunile de folosire rămân frumos împăturite în cutia produsului, astfel că rezultatul testului de sarcină poate fi unul incorect pentru că a fost folosit în mod greşit. Iată ce trebuie să ştii despre testul de sarcină şi cum trebuie să-l foloseşti:
1. Testul de sarcină măsoară nivelul unui hormon - gonadotropină corionică umană (HCG) - prezent în corpul femeii atunci când există o sarcină. Acest hormon apare, în sânge şi urină, în 10-14 zile de la momentul concepţiei.
2. Testul de sarcină poate fi de urină sau de sânge, ne-a precizat dr. Vythoulkas. Prima categorie se poate face acasă, foarte uşor, prin colectarea urinei într-un recipient şi înmuierea băţului de testare sau prin plasarea lichidului direct pe banda chimică sau capătul testului. Este necesară aşteptarea a 1-2 minute, timpul optim este indicat întotdeauna pe hârtia de instrucţiuni a fiecărui produs, iar rezultatul poate apărea în mod diferit, de asemenea, diferă de la producător la producător. Testul de sarcină prin analiza sângelui se realizează doar în clinici, iar rezultatul soseşte în câteva zile.
3. Cel mai bun moment pentru a efectua un test de sarcină este dimineaţa, atunci când urina este mai concentrată, însă la momentul actual există şi teste precise în orice perioadă a zilei.
4. În cazul întârzierii menstruaţiei, pentru un rezultat cât mai corect, se efectuează la 14 zile de momentul actului sexual.
5. Dacă au fost efectuate corect şi au fost respectaţi timpii de aşteptare a rezultatului, acurateţea unui test de urină este de până la 97%. De asemenea, este de reţinut că nerespectarea acestor reguli simple poate duce la un rezultat fals, a mai completat dr. Vythoulkas.
6. Un nivel ridicat de gonadotropină corionică umană (HCG) se poate înregistra şi în cazul existenţei unor cancere (de sân şi pulmonar), dar şi în cazul în care femeia urmează anumite tratamente (unele medicamente care conţin HCG pot altera rezultatul testului şi pot duce la apariţia unor rezultate false).
7. Dacă a existat un contact sexual neprotejat, ai deja un test de sarcină negativ, dar ai primele semne de sarcină, se impune efectuarea unui test secundar la o săptămână distanţă de primul, precum şi a unei programări la medicul ginecolog pentru investigaţii.