Astenia de primăvară ne slăbeşte organismul
Suntem într-o stare bună de sănătate şi nu avem nevoie de medicamente. Totuşi, ne simţim obosiţi şi nu ne aflăm în cea mai bună formă fizică ori afectivă.
Poate fi vorba despre astenia de primăvară. În unele cazuri se manifestă prin cefalee, palpitaţii, nervozitate, scăderea memoriei şi comportament labil - semne fiziologice datorate eforturilor de adaptare ale organismului la noile condiţii meteorologice.
Dar ce este în fond această afecţiune? Astenia de primăvară este o slăbire a organismului apărută în urma unei perioade lungi de inactivitate fizică, de stat în casă, asociată cu o dietă alcătuită majoritar din alimente specifice perioadei de iarnă.
Cel mai intens resimt această slăbiciune persoanele depresive şi inactive. Ce schimbare exterioară declanşează această stare emoţională? Motivul este unul cât se poate de simplu: acest dezechilibru apare la trecerea dintre iarnă şi primăvară, atunci când creşte brusc luminozitatea în timpul zilei, iar organismul este forţat să se readapteze.
Există şi cazuri însă, unde pe lângă astenie îşi face loc şi o uşoară depresie, care se caracterizează printr-o continuă stare de tristeţe şi pierderea chefului de viaţă. Aceste schimbări afectează sistemul nervos şi duc la apariţia stărilor de disconfort.
Dacă vă confruntaţi cu o stare permanentă de tristeţe şi lipsă a dorinţei de a face lucruri cotidiene specifice stilului dumneavoastră de viaţă, vă recomand să apelaţi la un specialist.