Dr. Oana Deleanu: „Netratată, apneea poate provoca accident vascular“

13 septembrie 2021   Medicii răspund

Aproximativ jumătate din populaţia lumii sforăie, în timp ce în ţara noastră aproape un milion de persoane suferă de probleme de somn, cum ar fi apneea de somn sau insomniile. Despre posibilele complicaţii pentru sănătate ne vorbeşte doctorul Oana Deleanu, medic primar pneumolog.

Click! Sănătate Care este cea mai frecventă problemă de somn în rândul românilor?

Dr. Oana Deleanu: Cea mai frecventă problemă de somn, nu doar în România, ci peste tot în lume, este insomnia, urmată de tulburările de respiraţie în timpul somnului, cunoscute sub denumirea de sindromul de apnee în somn de tip obstructiv.

C.S. Ce este apneea?

Dr. Oana Deleanu: Denumirea completă a acestei afecţiuni este sindromul de apnee şi hipopnee. Hipopneea este o reducere a fluxului respirator, în timp ce apneea reprezintă o întrerupere a respiraţiei de minimum 10 secunde, care se manifestă de cel puţin 5 ori pe oră.

Apneea de tip obstructiv survine din cauza apariţiei unui obstacol mecanic, prezent la nivelul gâtului, al faringelui, mai ales în timpul somnului culcat pe spate. Mai exact, limba şi omuleţul pot să alunece pe spate, mai ales dacă gâtul este prea scurt şi gros din cauza ţesutului adipos. Această aglomerare de ţesuturi produce un obstacol mecanic în calea respiraţiei.

C.S. Care sunt cauzele care produc această afecţiune?

Sunt mai multe cauze care trebuie luate în considerare. În primul rând, obezitatea, mai ales cea asociată cu gâtul scurt şi gros, bărbaţii fiind cei mai expuşi.

Poate fi provocată şi de modificări în sfera ORL, care se manifestă şi la persoanele slabe, cum ar fi o luetă (omuleţ) lungă sau amigdale mari. Şi o atrofiere a muşchilor faringieni poate duce la apneea de somn

C.S. Ce consecinţe asupra sănătăţii şi a stilului de viaţă are apneea netratată?

În primul rând, poate provoca boli cardiovasculare şi metabolice, deoarece apneea este însoţită de o scădere a saturaţiei de oxigen a organismului. Prin urmare, se stimulează apariţia inflamaţiilor, a aterosclerozei, creşterea tensiunii arteriale, creşterea frecvenţei cardiace, iar în cazul bolilor metabolice se poate ajunge la diabet.

În cele mai grave situaţii, apneea netratată provoacă accident vascular cerebral, chiar şi la persoanele tinere. A doua consecinţă este una socio-economică. În timpul apneei se produce o întrerupere de câteva secunde a ciclului de somn, iar pentru a opri pauza de respiraţie, organismul se trezeşte 10-15 secunde, fără ca persoana să fie conştientă de acest lucru.

Toate aceste treziri fragmentează somnul şi, deşi o persoană doarme 7-8 ore, somnul nu este odihnitor. Astfel, apare oboseala, somnolenţa şi persoanele respective nu mai sunt eficiente la locul de muncă. Şoferii sunt cei mai expuşi, deoarece pot aţipi la volan, provocând accidente rutiere, deşi ei cred că s-au odihnit foarte bine.

C.S Prin ce metode poate fi prevenită şi tratată apneea?

Această afecţiune nu poate fi tratată medicamentos, ci cu ajutorul unui aparat de mărimea unei cărţi, conectat la o mască, ce se aşază peste căile respiratorii, adică peste nas şi pe gură. Aparatul suflă aer, în aşa fel încât să îndepărteze toate structurile care blochează respiraţia şi să menţină căile aeriene deschise.

C.S. De ce apare sforăitul şi care sunt cauzele care-l declanşează?

De regulă, cei care au apnee sforăie, însă nu toate persoanele care sforăie suferă şi de apnee. Sforăitul apare din aceleaşi cauze ca apneea, fiind o formă mai uşoară a problemelor de somn. Iniţial, căile aeriene se îngustează puţin, ceea ce produce sforăitul, iar pe măsură ce gradul de îngustare creşte, apare hipopneea şi mai târziu apneea. Sforăitul poate fi prevenit dacă este ţinută sub control greutatea corporală.

CV

Medic primar pneumolog în cadrul Institutului de pneumologie „Marius Nasta“ din Bucureşti.

Preşedinte al Secţiunii de Somnologie şi Ventilaţie Non-invazivă din cadrul Societăţii Române de Pneumologie.

Participare la cursuri de specializări în Germania, Spania, Slovenia şi Ungaria.

Din 2008 este asistent universitar la Universitatea de Medicină „Carol Davila“, Bucureşti.

Mai multe