Protezele se pot obţine în cel mult un an

27 ianuarie 2012   Afecțiuni

Dispozitivele medicale destinate recuperării sau reabilitării se acordă gratuit în baza Programului Naţional de Endoprotezare, derulat de Ministerul Sănătăţii.

Condiţia: persoana care solicită o proteză trebuie să fi obţinut recomandarea de la un medic specialist.

Prescripţia medicală trebuie să conţină denumirea şi tipul dispozitivului medical. Aceasta se eliberează în trei exemplare.

Dispozitivele scumpe, plătite de pacient

În urma aprobării dosarului de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, sunt confecţionate dispozitive medicale standard.

Dacă pacientul doreşte un dispozitiv mai scump, care nu se găseşte pe lista furnizorilor, va suporta diferenţa de preţ între dispozitivul standard şi cel solicitat.

Opţiunea pentru o proteză performantă sau pentru una mai puţin performantă aparţine spitalului.

Ce acte trebuie să conţină dosarul

Pentru obţinerea protezei, asiguratul ori o altă persoană împuternicită legal poate depune dosarul la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

,,Dosarul trebuie să conţină o copie după actul de identitate, recomandarea medicală privind dispozitivul necesar, talonul de pensie, adeverinţa de şomaj, de venit sau de salariat, care poate face dovada că persoana în cauză este asigurată”, ne-a spus Claudia Brătan, director general la Direcţia Generală Protecţia Persoanelor cu Handicap.

După ce dosarul a fost aprobat, pacientul trebuie să se adreseze unui furnizor autorizat de Ministerul Sănătăţii şi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru confecţionarea dispozitivului medical. Perioada de aşteptare poate dura de la câteva luni până la un an, timp în care pacientul este trecut pe o listă.

Mai multe