Prea multe dulciuri şi băuturi acidulate îţi distrug dinţii

15 martie 2011   Afecțiuni

Aceste două alimente consumate în exces sunt de temut atât pentru sănătatea generală, cât şi pentru cea dentară. Caria şi eroziunea smalţului sunt cele mai frecvente efecte nedorite care apar la nivelul dinţilor.

Încă din primul an de viaţă, stagnarea lichidelor îndulcite (ceai cu zahăr, suc de fructe, lapte praf) în cavitatea bucală şi, implicit, pe primii dinţi de lapte, favorizează dezvoltarea bacteriilor care afectează dinţii.

Sfatul meu: Dacă îi daţi copilului un biberon cu lichid pentru a adormi, acesta trebuie să conţină numai apă sau ceai simplu. În cazul în care micuţul nu adoarme fără să simtă gustul băuturii favorite, încercaţi să o diluaţi, în timp.

Dacă nu mult de la apariţia primilor dinţi aceştia s-au şi cariat, trebuie consultat medicul stomatolog.

Sfatul meu: Periajul dentar al copilului, efectuat întâi de părinţi, apoi supravegheat de aceştia, minimum de două ori pe zi şi, obligatoriu, înainte de culcare, e cea mai eficientă armă împotriva apariţiei cariilor. Periajul trebuie însă asociat cu tratarea cariilor deja existente şi cu întărirea smalţului cu geluri florurate.

La adolescenţi, care sunt cei mai mari consumatori de astfel de produse, apare şi eroziunea smalţului (frecvent lângă gingie).

: Surprinzător sau nu, mulţi adulţi nu ştiu să folosească peria de dinţi. La aceştia trebuie instituit un periaj corect, după fiecare masă, iar defectele deja apărute să fie obturate (plombate) pentru a nu evolua.

Mai multe