Vitamine necesare vârstnicilor

10 septembrie 2012   Vârsta a treia

După vârsta de 50 de ani, trebuie să începi să ai mai multă grijă la cantitatea de calorii ingerate. Alimentaţia sănătoasă şi excerciţiile fizice te pot feri de boli de inimă, de Alzheimer, de cataractă şi de unele tipuri de cancer.

Din cauza ratei metabolice scăzute, eşti mai predispus către acumularea kilogramelor în plus, ceea ce creşte riscul de diabet, de osteoartrită, de osteoporoză şi alte afecţiuni ale articulaţiilor.

Deficitul de fier este şi el o problemă în această perioadă şi poate contribui la apariţia sindromului de oboseală cronică.

Trebuie să ţii cont şi de faptul că, în timp, organismul tău absoarbe mai încet vitaminele şi mineralele, iar apetitul este mai scăzut.

De aceea, trebuie să ai grijă să-ţi iei necesarul de nutrienţi atât prin dietă cât şi cu ajutorul suplimentelor alimentare. Iată care sunt vitaminele şi mineralele de care nu te poţi lipsi:

Vitamina E. Germenii de grâu, nucile, alunele şi uleiul de măsline, de soia şi de floarea soarelui sunt surse importante de vitamina E.

Vitamina B12. Carnea, ficatul, rinichii, peştele, ouăle, produsele lactate şi cerealele integrale sunt toate bogate în această vitamină. Include unul dintre aceste alimente în meniul tău zilnic.

Vitamina D. Cantităţi mici de vitamina D se găsesc în unt, ouă şi peşte gras. Cea mai bună sursă de vitamina D este însă soarele. Când este vreme frumoasă, expune-ţi braţele şi faţa razelor solare, cel puţin 20 de minute zilnic.

Vitamina A şi C. Aproape toate fructele şi legumele, dar mai ales citricele, fructele de măceş, ardeiul gras, roşiile şi pătrunjelul sunt bogate în vitamina C, aceasta stimulând sistemul imunitar şi ferindu-te de infecţii pulmonare cum ar fi pneumonia.

De asemenea, fructele şi legumele colorate nu trebuie să lipsească din meniul tău zilnic, acestea conţinând vitamina A, un nutrient indispensabil menţinerii sănătăţii ochilor.

Vitamina K. Această vitamină este esenţială pentru coagularea sângelui, pentru a menţine densitatea osoasă şi pentru a preveni boala Alzheimer. O găseşti în toate verdeţurile.

Acizii graşi esenţiali Omega 3. Fructele de mare şi peştele conţin acizi graşi esenţiali omega 3 şi seleniu, nutrienţi esenţiali pentru menţinerea activităţii cerebrale. O dată pe săptămână ia o masă care să includă peşte gras, cum ar fi somon, hering sau sardine.

Fier. Ficatul şi carnea roşie slabă sunt alimente din care acest nutrient este cel mai uşor absorbit de organism. Consumă aceste alimente cel puţin de două ori pe săptămână.

Fitoestrogeni. Soia este o sursă excelentă de hormoni vegetali, care contribuie la ameliorarea simptomelor menopauzei şi care reduce şi riscul de apariţie a cancerului de prostată.

Mai multe