VIDEO: Cum recunoşti o criză cardiacă

14 iulie 2015   Vârsta a treia

Arterele alimentează inima cu sânge, cu oxigen şi cu nutrienţii esenţiali. Când una sau mai multe artere sunt blocate, te expui riscului de a face o criză cardiacă. Sau, mai îngrijorător, poţi face un atac cerebral. De regulă, arterele se înfundă din pricina depunerilor de plăcuţe de aterom (depuneri grăsoase).

Bărbaţii sunt mai predispuşi Bolile cardiovasculare se întâlnesc tot mai des la bărbaţii care au depăşit vârsta de 40 de ani. Stresul, alimentaţia nesănătoasă, în care grăsimile sunt ridicate la rang de cinste, stilul de viaţă sedentar sunt numai câteva dintre cele mai cunoscute cauze care duc la apariţia crizelor de inimă.

Femeile se confruntă cu aceste maladii mai mult după ce ajung la menopauză, în general după ce ating vârsta de 50 de ani. Asta pentru că atunci nu mai sunt protejate de hormonii sexuali specific feminini.

Durerile în piept, asociate cu transpiraţie, semn rău

O criză cardiovasculară se manifestă prin dureri puternice la nivelul toracelui, extinzându-se mai apoi spre umeri şi spre braţul stâng. Din această cauză apare respiraţia greoaie, iar buzele şi unghiile capătă o culoare violacee.

-stare de rău generală;

-presiune;

-greutate;

-balonare;

-arsuri;

-strângere în zona peiptului (gheară);

-stare de leşin;

-dureri la nivelul gâtului şi al maxilarului;

-transpiraţie rece;

-paloare;

-stare de vomă, de indigestie;

-teamă;

-anxietate

Poate să nu fie vorba despre o criză cardiacă, dar atunci când simţi o durere intensă în piept este bine să apelezi la 112, unde serviciul de ambulanţă îţi va acorda primul ajutor. Medicii recomandă să se facă, pe cât posibil, un minimum de efort care să includă ridicări sau alungiri de picioare şi de mâini, pentru a se stabiliza tensiunea arterială.

Mai multe