VIDEO: Boli ale vârstei a treia care pot fi tratate prin kinetoterapie
Kinetoterapia reprezintă terapia prin mişcare şi este utilizată pentru recuperare medicală. Programele de kinetoterapie sunt individualizate pe categorii de vârstă (copii, adulţi, vârstnici) şi în funcţie de afecţiuni (ortopedice, reumatice, neurologice).
Combate durerea
Afecţiunile reumatice (poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă) sunt frecvente la vârsta a treia, iar kinetoterapia poate ajuta la ameliorarea durerii care le însoţeşte frecvent.
În astfel de cazuri, se va folosi masajul care are rolul de a atenua episoadele de durere astfel încât persoana în cauză să se poată deplasa şi să-şi desfăşoare sarcinile zilnice. Alte tehnici folosite sunt vibromasajul, căldura locală şi crioterapia.
De ajutor în caz de fracturi
Entorsa apare atunci când mişcarea unui membru depăşeşte capacitatea de mobilitate a articulaţiei. În cazul unei entorse sunt afectate îndeosebi ligamentele şi muşchii şi, prin urmare, câteva exerciţii de kinetoterapie le pot reda mobilitatea.
Kinetoterapia se recomandă şi în caz de luxaţii, deşi acesta este mai periculoasă decât entorsa, deoarece se manifestă prin ruperea capsulei care acoperă articulaţia şi, implicit, asigură stabilitatea ei.
Ajută la recuperarea de după un accident vascular cerebral
Accidentele vasculare cerebrale se numără printre afecţiunile frecvente la vârsta a treia, iar recuperarea medicală după un astfel de episod este deosebit de importantă, deoarece dă posibilitatea bolnavului să aibă un trai normal.
În general, recuperarea depinde de gradul de distrugere a neuronilor, deoarece la majoritatea pacienţilor apar deficienţe neurologice care se manifestă prin paralizie sau defecte de vorbire. În acest sens, kinetoterapia ajută la stimularea reflexelor şi mecanismelor posturale.