VIDEO: Aşa previi îmbătrânirea vederii!

30 octombrie 2014   Vârsta a treia

De ce e important controlul medical regulat Unele boli ale ochiului se dezvoltă lent şi nu sunt dureroase. De pildă, glaucomul . Este o afecţiune care apare la fel de brusc ca rigidizarea arterelor. Văzul este normal, nu sunt dureri, dar poate fi detectată la controlele de rutină o presiune în interiorul ochiului. Glaucomul apare din cauza unui blocaj în fluxul normal de lichid dintre corneea şi cristalinul ochiului.

Treptat, duce la pierderea vederii periferice, iar dacă nu este descoperită şi tratată la timp poate provoca orbirea. Dacă ai fost diagnosticat cu glaucom, protejează-ţi vederea şi urmează tratamentul cu stricteţe, pentru a-ţi păstra vederea cât mai mult timp posibil.

Un alt exemplu este cataracta, care produce opacizarea cristalinului ochiului. Din nou, persoana bolnavă nu este avertizată prin nicio durere, deoarece afecţiunea se dezvoltă treptat, de obicei după vârsta de 60 de ani. Odată depistată, cataracta este tratată chirurgical.

Mergi la un control ocular o dată la doi ani, cu atât mai mult dacă unul dintre părinţii tăi au suferit de glaucom sau cataractă.

Tot după vârsta de 60 de ani, apare şi riscul de a suferi de ceea ce se numeşte degenerescenţă maculară, o afecţiune care include o varietate de boli oftalmologice şi care afectează vederea, ducând la pierderea ei. Unul dintre factorii care cresc cu două sau trei ori posibilitatea de apariţie a degenerescenţei maculare este fumatul, deoarece are efecte toxice asupra retinei.

Alimentaţia zilnică şi suplimentele alimentare pe care le iei influenţează şi ele sănătatea ochilor şi previn îmbătrânirea vederii. Iată ce substanţe nutritive ajută la întârzierea pierderii vederii!

-

(peşte, icre, nuci, fasole, ulei de seminţe de in)

-

reduce mult riscul de apariţie a cataractei (portocale, lămâi, ananas, grepfrut, zmeură,

, broccoli, ardei, tomate, pătrunjel)

-

scade cu 20% formarea cataractei (ficat, gălbenuş de ou, ulei de soia sau de porumb)

-

, un antioxidant puternic care îmbunătăţeşte circulaţia sângelui la nivelul ochilor şi te ajută să previi glaucomul şi degenerescenţa maculară.

Exerciţiul fizic este încă un mod prin care să-ţi protejezi vederea. Poate reduce cu până la 70% degenerarea maculară. Mersul pe jos cel puţin 30 de minute pe zi sau practicarea în mod regulat a unui sport sunt de ajutor în acest sens.

Mai multe