Tulburări digestive frecvente la vârstnici
După o anumită vârstă, digestia este încetinită, iar procesul nu mai este la fel de eficient ca înainte. Drept rezultat, apar simptome precum arsurile la stomac, crampele, constipaţia şi tulburări mai grave, precum gastrita atrofică sau ischemia mezenterică cronică.
Constipaţia
Una dintre cele mai frecvente tulburări digestive pe care le întâlnesc medicii, mai ales la persoanele care depăşesc pragul de 60 sau 70 de ani, este constipaţia. Simptomele includ evacuarea dificilă sau dureroasă a materiilor fecale din intestin, scaun tare şi uscat sau eliminarea nu foarte des a acestuia. Există mai mulţi factori care pot cauza constipaţia la vârstnici, iar printre aceştia se numără lipsa activităţii fizice, tratamentele medicamentoase care contribuie la un tranzit lent, o uşoară scădere a contracţiilor rectului atunci când este aglomerat cu materii fecale.
Pentru a facilita digestia, pe lista recomandărilor medicilor se află includerea fibrelor în meniu. Aşadar, vârstnicii care suferă de constipaţie sunt încurajaţi să consume alimente bogate în fibre, cum ar fi tărâţele, fructele, legumele şi nucile, şi să bea mai multe lichide pe zi. Sucul de prune este frecvent folosit pentru a combate constipaţia. Ideal ar fi să creşti aportul de fibre cu 5 grame pe zi, în fiecare săptămână, până ajungi la doza zilnică recomandată (între 20-35 g pe zi).
Gastrita atrofică
Această tulburare apare atunci când mucoasa stomacului a fost inflamată mai mulţi ani la rând. Inflamaţia este, adeseori, rezultatul unei infecţii bacteriene cauzate de Helicobacter pylori. Bacteria distruge bariera mucoasei care protejează peretele stomacului de sucurile acide care sunt folosite în timpul digestiei. Dacă este lăsată netratată, infecţia va distruge treptat celulele din mucoasa stomacului.
Este o boală comună la vârstnici şi apare din cauza incapacităţii organismului de a secreta suficienţi acizi gastrici în stomac pentru a ucide bacteriile „rele“. Astfel, bacteriile ingerate pot să supravieţuiască şi să populeze stomacul, precum şi partea superioară a intestinului subţire. Gastrita atrofică afectează aproximativ 20% din persoanele cu vârste între 60 şi 69 de ani şi 40% din cei cu vârsta peste 80 de ani.
Multe cazuri de gastrită atrofică rămân nediagnosticate deoarece, de obicei, nu există niciun simptom. Cele mai comune semne ale infecţiei cu Helicobacter Pylori sunt dureri de stomac, greaţă şi vărsături, pierderea poftei de mâncare, scădere neaşteptată în greutate, ulcere gastrice, anemie cauzată de un deficit de fier. Dacă observi aceste semnale alarmante, mergi la medic, mai ales că bacteria Helicobacter Pylori intervine în absorbţia vitaminei B12. Medicul îţi va prescrie un tratament cu antibiotice.
Ischemia mezenterică cronică
Este o boală rară, în general caracterizată de dureri abdominale după masa de prânz. Deşi ischemia mezenterică cronică afectează un procent mic de oameni, ea poate avea consecinţe deosebit de importante. Boala, spun specialiştii, apare când fluxul sangvin din arterele care corespund sistemului gastrointestinal este redus din cauza unui blocaj al vaselor de sânge importante. Diagnosticul se pune destul de târziu din cauza progresiei lente a bolii şi, de obicei, cel puţin 2 din cele 3 vase de sânge ale mezenterului trebuie să fie afectate înainte ca pacientul să observe simptomele.
Ischemia mezenterică cronică a fost descrisă prima dată în 1918 ca „angină abdominală“. Simptomele cronice sunt cauzate de creşterea graduală a fluxului de sânge către intestine. Semnele sunt mai pronunţate după ce persoana consumă alimente. Simptomele clasice de ischemie mezenterică cronică includ: dureri abdominaledupă masă, asociate cu scăderea semnificativă în greutate, teama de a mânca alimente din cauza durerilor, greaţă, vărsături sau diaree.
Durerea abdominală începe la 15-30 de minute după o masă principală şi durează, de regulă, aproximativ 30 de minute. Pe măsură ce obstrucţia vaselor de sânge principale ale mezenterului progresează, se instalează durerea abdominală cronică. Boala apare în general la pacienţii cu vârsta peste 60 de ani şi este de 3 ori mai frecventă în rândul femeilor. Dacă te confrunţi cu dureri abdominale după ce iei masa, mergi la medic pentru a-ţi recomanda măsuri terapeutice.
Info
În unele cazuri, gastrita atrofică se declanşează când sistemul imunitar atacă celulele sănătoase din mucoasa stomacului. Boala este cunoscută sub numele de gastrită atrofică autoimună.