Trucuri pentru un somn mai bun

2 septembrie 2017   Vârsta a treia

Un dormitor răcoros Menţinerea unei temperaturi scăzute ne poate ajuta să combatem insomnia. Un studiu efectuat la Universitatea Pittsburgh din SUA a demonstrat că răcorirea capului poate induce somnul, prin încetinirea activităţii celulelor cerebrale. De asemenea, s-a constatat că o temperatură de maximum 18-19 grade Celsius în dormitor îmbunătăţeşte calitatea somnului. De aceea, asigură-te că în camera în care dormi nu este prea cald. De ce e importantă rutina de seară Încearcă să îţi formezi o rutină pentru ora dinainte de culcare. Spălatul pe dinţi, verificarea aragazului şi a uşii de la intrare, schimbarea în pijamale şi cititul sunt activităţi repetitive de seară prin care creierul se obişnuieşte că te pregăteşti de somn. Respectarea ciclului de somn Dacă eşti atent la felul cum funcţionează organismul şi identifici momentul când este pregătit pentru somn, vei reuşi să adormi mai repede. Creierul nostru funcţionează în cicluri de aproximativ 90 de minute, cu perioade de activitate mentală mai intensă, care alternează cu etape în care capacitatea de concentrare scade. Cea mai bună oră pentru culcare este în unul dintre momentele când creierul nostru se relaxează.

Numeroase studii au confirmat faptul că şi alimentaţia are o influenţă asupra calităţii somnului. Mesele luate seara, după ora 19:00, împiedică organismul să se relaxeze, deoarece este nevoit să digere mâncarea. Triptofanul, o substanţă care se găseşte în carnea slabă, în ouă, lapte, banane şi soia, stimulează secreţia de melatonină, hormonul care favorizează somnul. Când nivelul de melatonină este ridicat, reuşim să adormim mai repede. O lipsă a vitaminelor B din organism, în special B6 şi B12, pare a fi una dintre cauzele insomniei. De aceea, este important, mai ales după vârsta de 65 de ani, să fie incluse în dietă alimente care conţin aceste vitamine – cereale integrale, nuci, linte, carne de pasăre.

Un nas înfundat poate afecta semnificativ calitatea somnului. Dacă ai o alergie, evită, pe cât posibil, factorii care o declanşează. Ai nasul înfundat? Curăţaţi-l înainte de culcare! Şi verifică dacă nu cumva ai polipi, care îngreunează respiraţia.

Te-ar mai putea interesa: Cum îţi influenţează poziţia de somn sănătatea

Dacă ai gânduri negre sau probleme care te frământă, formează-ţi obiceiul de a căuta soluţii sau a de le analiza în timpul zilei. Impune-ţi ca, după ora 19:00, să alungi conştient orice gând negru. Citeşte, uită-te la un film amuzant sau lasă-ţi mintea să zboare spre locuri sau amintiri plăcute. „Şi mâine este o zi” sau „La asta mă gândesc mâine, când mă trezesc” sunt fraze care te pot ajuta să alungi gândurile negative la ceas de seară.

Dacă nu reuşeşti să adormi şi te treziţi deseori în timpul nopţii, mergi la medic şi fă-ţi analize, pentru a te asigura că nu ai probleme cu tiroida. O tiroidă hiperactivă accelerează metabolismul, iar creierul nu ştie când să se oprească, pentru a intra în starea de somn. Alte simptome ale hipertiroidismului sunt pierderea în greutate, transpiraţia abundentă, anxietatea sau chiar depresia.

Pentru că au efect sedativ uşor, poţi lua remedii pe bază de valeriană, levănţică şi de muşeţel.

Mai multe