Ştiu vârstnicii cum să ia corect medicamentele?
Trebuie luate la timp
Dacă nu sunt luate la timp şi în doza corectă, medicamentele nu îşi vor mai face efectul. De aceea, este bine ca orice persoană vârstnică să aibă un carneţel, în care să-şi noteze ora şi pastila pe care trebuie s-o ia.
Mai mult decât atât, bătrânii pot lua mai multe medicamente o dată şi pot ajunge la supradoză, lucru care va avea grave efecte secundare. Şi dacă aceştia încurcă medicamentele se pot alege cu alergii şi intoxicaţii.
Doar cu recomandarea medicului
Medicamentele pentru calmarea durerilor şi cele antiinflamatorii, pe care de obicei vârstnicii le iau singuri de la farmacie, pot să dea reacţii adverse bătrânilor.
Unele componente din aceste pastile dau dureri de cap, ameţeli şi insomnie. De aceea, este indicat să fie luate numai la recomandarea medicului.
Mai poţi citi şi:
- Calciul, esenţial pentru vârstnici
- Beneficiile sportului la vârstnici
- Vitamine necesare vârstnicilor
Soluţii pentru când refuză ajutorul
În general, în situaţii de acest fel bătrânii refuză ajutorul. Nu-l acceptă nici pe cel al copiilor, nici pe al nepoţilor, dar nici pe cel al infirmierelor, atunci când sunt în spital. De aceea, este foarte important modul în care le este acordat ajutorul.
Întotdeauna un zâmbet şi multă răbdare te vor ajuta. Şi întotdeauna să-ţi faci timp să-i dai un telefon sau să-i faci o vizită ,,întâmplătoare“ la ora când trebuie să ia medicamentul.
Să aibă o dietă adecvată
Un alt aspect de care bătrânii trebuie să ţină cont este cel al alimentaţiei. Astfel, ei trebuie să mănânce de trei ori pe zi şi să respecte orice regim dat de medic.
Totodată, este important să evite mâncărurile foarte sărate, dar şi grăsimile şi dulciurile, în exces. La fel de important este şi hidratarea, deci trebuie să bea 2 litri de apă, zilnic.