Sfaturi pentru a rămâne în formă la menopauză
O etapă firească în existenţa unei femei, nicidecum un dezastru, menopauza se poate instala în jurul vârstei de 50 de ani şi, pentru ca timpul să nu mai fie un duşman de temut, ar fi bine să ne informăm şi să aflăm ce putem face pentru a rămâne în formă chiar şi la menopauză. Ai grijă de piele O dată cu menopauza, constatăm că pielea pare a se usca devenind mult mai sensibilă şi pierzând în mod vizibil din elasticitate şi fermitate.
Nu-i uşor să ne împăcăm cu aceste schimbări şi, tocmai de aceea, trebuie să folosim cu generozitate cremele, laptele de corp şi emulsiile după baie hidratante, bogate în uleiuri atât de necesare pielii.
Astfel, vom hidrata în profunzime ţesuturile, dimineaţa şi seara, iar pielea va fi în continuare netedă şi catifelată. Pentru curăţarea pielii, nu utiliza produse agresive şi care usucă în exces. Este preferabil să foloseşti un gel de duş hidratant în locul clasicului săpun.
Cu vârsta, dar mai ales, la menopauză, acumulăm mai multe kilograme, devenim mai sedentari, apar uneori edeme la nivelul gambelor şi gleznelor şi se instalează senzaţia de „picioare grele”. Trebuie să evităm rămânerea în aceeaşi poziţie timp îndelungat, în picioare sau şezând. Schimbarea poziţiei din când în când este mai mult decât necesară.
Seara, înainte de culcare, ridică-ţi picioarele pe spătarul unui scaun sau a canapelei, pentru îmbunătăţirea circulaţiei sangvine. Masaţi picioarele de jos înspre genunchi cu o cremă pe bază de camfor sau mentol. Un pic de sport ar fi foarte indicat. Dacă nu eşti un fan al activităţilor fizice, poţi să găseşti variante pentru a te mişca mai mult.
Grădinăreşte, fă piaţa şi cumpărăturile mergând pe jos, plimbă-te cu nepoţii prin parc. Nu uita că din orice activitate fizică vei avea doar de câştigat. Pentru muşchii de sub braţ, care au tendinţa să se lase dezagreabil, câteva exerciţii cu gantere mici, făcute dimineaţa, în faţa televizorului, de pildă, sunt un remediu eficient.
La menopauză trebuie verificat regimul alimentar şi corectat în funcţie de ceea ce arată cântarul. Tendinţa de îngrăşare este caracteristică acestei perioade. Fără să ne lăsăm pradă obsesiei, este bine totuşi să ne cântărim în mod regulat pentru că 500 de grame, puse peste noapte, se dau jos mai uşor decât… 3 kilograme!
Din dietă nu trebuie să-ţi lipsească fructele şi legumele, cerealele integrale, lactatele şi peştele. Pentru că, pe măsură ce îmbătrânim, se reduce senzaţia de sete, instalându-se astfel mai uşor deshidratarea, este necesar să bei zilnic 2 litri de apă. În plus, hidratarea te ajută să previi constipaţia, infecţiile urinare şi calculii renali.
Mai devreme sau mai târziu, stresul lasă urme. Organizează-ţi timpul cât mai bine şi lasă loc şi de relaxare. Ai grijă şi nu lăsa să se instaleze tulburările de somn. Cu cât somnul este mai bun, cu atât organismul se simte mai bine. Ore fixe, cină uşoară, o baie relaxantă şi o lectură plăcută sunt ingredientele reţetei unui somn liniştitor.