Proteza salvatoare pentru şold

16 decembrie 2013   Vârsta a treia

Dacă articulaţia şoldului nu este afectată de fracturi, artroză sau de alte probleme care duc la deteriorarea cartilajului articular la acest nivel, medicul îţi poate indica un tratament medicamentos şi restricţii în ceea ce priveşte practicarea unor activităţi uzuale. De asemenea, ai putea fi nevoit să porţi un baston sau un cadru de mers. În cazul în care aceste măsuri nu dau rezultate, artroplastia de şold sau protezarea este singura soluţie. Aceasta este o intervenţie chirurgicală care are rolul de a reduce considerabil durerea şi de a creşte mobilitatea.

Cum te pregăteşti

După un control medical complet, care include o radiografie a bazinului şi a şoldului, se începe pregătirea pentru operaţie. Pentru a evita apariţia complicaţiilor post-operatorii, pacientul trebuie să înştiinţeze medicul dacă suferă de iritaţii ori infecţii la nivelul pielii, caz în care se va urma un tratament specific.

Este posibil să se doneze sânge pentru situaţia în care sunt necesare transfuzii după intervenţie. De multe ori, greutatea corporală distruge cartilajul articular, prin urmare, înainte de intervenţie, se poate recomanda un regim alimentar, pentru reducerea kilogramelor în plus. Astfel, presiunea pe şold nu va fi atât de mare şi riscul să cedeze se va micşora. Intervenţia poate dura câteva ore

Protezarea articulaţiei şoldului constă în îndepărtarea osului şi a cartilajului deteriorate şi înlocuirea lor cu elemente artificiale. Această procedură chirurgicală poate dura până la câteva ore şi sunt utilizate materiale bine tolerate de organism, care rezistă la coroziune, frecare şi presiune. Aceste condiţii pot fi îndeplinite de aliajele din oţel inoxidabil şi pe bază de titan şi nichel. De regulă, pentru alegerea materialului din care este confecţionată proteza se ţine cont de posibilitatea financiară a pacientului şi de competenţa chirurgului.

Sfat Caută cel mai bun medic în domeniu, pentru că de cunoştinţele sale depinde succesul intervenţiei şi riscul de a suferi complicaţii post-operatorii.

Infecţiile, risc posibil

Orice medic informează pacientul că intervenţia îi poate creşte considerabil calitatea vieţii, de asemenea are obligaţia să-i spună despre eventualele complicaţii de după operaţie. Printre acestea, se numără infecţia la nivelul inciziei, formarea cheagurilor de sânge în venele de la picioare sau poate apărea inegalitatea picioarelor.

Dispozitivele de protezare pot fi decontate parţial sau integral de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în funcţie de fondurile existente în fiecare unitate medicală. În plus, există liste de aşteptare pentru pacienţii care primesc astfel de indicaţii medicale. Atenţie! Dacă sunteţi sfătuit să cumpăraţi proteza, pentru ca apoi să vă fie decontată cheltuială, trebuie să ştiţi că nu se fac decontări retroactive de către Casă.

Dr. Vlad Petrescu, chirurg ortoped, Spitalul de Urgenţă

Sfântul Pantelimon, Bucureşti

Artroplastia scade durerea

Artroplastia de şold este o intervenţie chirurgicală majoră, care necesită unele restricţii definitive din partea pacientului. În general, pacienţii sunt externaţi la 7-10 zile de la operaţie, în funcţie de evoluţie şi de complianţa faţă de tratament şi recuperare.

După ce sunt supuşi artroplastiei, cei mai mulţi pacienţi descriu o scădere importantă a durerii şi o îmbunătăţire evidentă a mobilităţii şi a abilităţii de a-şi desfăşura normal activităţile zilnice. Pacientul cu proteză de şold trebuie să fie sfătuit să evite anumite activităţi pentru tot restul vieţii, cum sunt anumite sporturi – tenis sau fotbal, şi să urmeze un regim de viaţă corect.

Mai multe