Neplăcerile dentare ce apar la vârsta a treia

11 iulie 2020   Vârsta a treia

Vârsta a treia nu e o vârstă uşoară şi orice boală de care suferi antrenează după ea o mulţime de alte afecţiuni. Printre aceste probleme se numără şi afecţiunile dentare. E bine să le tratezi chiar de la început deoarece o simplă infecţie la un dinte poate duce la gave probleme cardiace. Iată ce trebuie să ştii şi cum tratezi problemele dentare de la această vârstă.

Uscăciunea gurii provocată de medicament

Anumite medicamente pot împiedica glandele salivare să funcţioneze normal şi de aici uscăciunea gurii. Dacă suferi de anumite boli cum sunt hipertensiunea, diabetul, artrita reumatoidă şi fibroza chistică atunci poţi să ştii că unul dintre simptome este şi cel de gură uscată. În acest caz, medicul dentist este singurul care îţi poate recomanda anumite medicamente sau remedii care stimulează glandele salivare.

Rădăcina dinţilor atacată de carii

După 50-60 de ani, gingia devine lipsită de elasticitate, creând un spaţiu minuscul între ea şi dinte.În acest spaţiu intră resturi de mâncare care în timp determină apariţia cariilor la rădăcina dinţilor.

La femei, acest fenomen se agravează după menopauză, când cantitatea de estrogen din organism scade. Estrogenul este un hormon care menţine oasele şi dinţii sănătoşi. Este important să foloseşti o periuţă de dinţi specială, cu perii mai fini şi mai lungi, şi o pastă de dinţi cu mai mult fluor. De asemenea este importantă curăţarea zilnică a dinţilor cu aţă dentară.

Mai poţi citi:

- Alimentaţia potrivită pentru vârsta a treia

- Miturile despre exerciţiile fizice la vârsta a treia

Halena, respiraţia urât mirositoare

Numeroasele carii, punţile dentare, precum şi plăcile sunt locuri în care se adună resturile de mâncare. Acestea contribuie la înmulţirea bacteriilor din cavitatea bucală. Dacă nu-ţi perii corect dinţii, aceste bacterii se înmulţesc şii provoacă această halenă. Soluţia stă într-o igienă riguroasă cu produse bogate în fluor şi utilizarea produselor de împrospătare a respiraţiei.

Boli cardiace, consecinţe ale infecţiilor dentare

Dacă ai trecut de 60 de ani este foarte puţin probabil să anu ai o coroană sau o punte dentară. Problema este că, dacă această punte nu este corect fixată sau nu o perii corect, gingia se suprainfectează. Prin sânge infecţia ajunge uşor la inimă şi de aici până la o boală cardiacă sau diabet este doar un pas.

De aceea, este indicat să foloseşti o pastă de dinţi cu o concentraţie mai mare de bicarbonat de sodiu şi plante ca menta, salvia, muşeţelul. Acest tip de pastă fortifică gingiile, curăţă spaţiul dintre coroanele dentare şi dinţi şi previne sângerârile gingiei.

Gingivita, provocată de protezele dentare

O proteză se fixează destul de greu pe gingie, de aceea pot apărea anumite locuri de presiune şi, prin urmare, inflamaţii. De aici până la o infecţie în toată regula este doar un pas. Pentru a preveni aceste infecţii, e nevoie de o igienă foarte strictă a protezei dentare. Trebuie să o perii zilnic cu pastă de dinţi neabrazivă.

Prepari apoi o soluţie dezinfectantă şi mentolată dintr-o tabletă specială şi puţină apă în care se lasă proteza. E bine să fie evitate produsele care fixează proteza pentru mai multe zile.

Mai multe