Măsuri simple de prevenire a reumatismului

3 ianuarie 2015   Vârsta a treia

Specialiştii spun că reumatismul apare ca o consecinţă a deteriorării cartilajelor articulare sau a discurilor intervertebrale. Pacienţii cu acest tip de afecţiune acuză dureri ale picioarelor care se accentuează la frig sau la efort, de genere în prima parte a zilei.

Recuperare rapidă cu fizioterapie

Odată ce afecţiunea s-a instalat trebuie luate în calcul toate metodele de prevenire a reumatismului. Specialiştii recomandă evitarea efortului prelungit care suprasolicită articulaţiile, statul prelungit în scaun, dar şi îngrăşarea excesivă. Pe lângă tratamentul de bază stabilit, medicul specialist poate prescrie câteva şedinţe de fizioterapie şi kinetoterapie.

Astfel de tratamente cu împachetări sau masaj se pot face la Băile Felix, Călimăneşti-Căciulata, Eforie Nord, Techirghiol, Ocnele Mari, Lacul Sărat şi ţin de obicei 10-18 zile. În timpul împachetărilor, bolnavul este învelit în parafină, 20-30 de minute, zilnic. Baia kinetoterapeutică zilnică şi galvanoterapia (expunerea la aparate cu curent), sunt, de asemenea, foarte eficiente.

Nucile reduc inflamaţiile

Există o serie de alimente care pot acţiona asupra organismului întocmai ca un analgezic. Nucile conţin oligoelemente şi acizi graşi Omega 3, reduc inflamaţiile şi întăresc oasele şi cartilajele. Este indicat ca acestea să fie consumate în stare crudă aproximativ 200 de grame pe zi, în salate sau ca atare.

Şi cartofii sunt benefici în calmarea durerilor daca se beau câte patru linguriţe de suc înainte de masa de prânz. În plus, nutriţioniştii mai recomandă consumul de conopidă, broccoli şi varză (cel puţin de două ori pe săptămână) deoarece sunt o sursă importantă de antioxidanţi şi glucozinaţi.

Aceste substanţe refac cartilajele şi reduc procesul inflamator. De asemenea, mai sunt indicate supele şi ciorbele de fasole, ceaiul cu ghimbir, cafeaua, orezul, grâul, porumbul, orzul, ovăzul şi laptele. Persoanele care suferă de reumatism trebuie să evite mâncărurile grase, băuturile alcoolice, ciupercile, prăjelile, oţetul, arahidele şi dovleacul.

Mişcarea întăreşte articulaţiile

Specialiştii afirmă că mişcarea fizică este foarte importantă în menţinerea sănătoasă a oaselor şi articulaţiilor. Mersul pe jos sau cu bicicleta şi înotul redau mobilitatea muşchilor şi stimulează forţa fizică. Persoanele în varstă vor evita suprasolicitarea articulaţiilor, frecvenţa exerciţiilor crescându-se treptat.

Mai multe