Cum să combaţi simptomele menopauzei

1 aprilie 2012   Vârsta a treia

Ea este însoţită de tulburări cum ar fi celebrele bufeuri, uscăciunea mucoaselor, depresia, insomnia.

Nu este o dramă

Studiile arată că riscurile ca femeile să facă depresie cresc pe măsură ce se apropie de menopauză. Devin instabile din punct de vedere emoţional şi pot trece rapid de la bucurie la lacrimi. În momentul instalării menopauzei, este posibil să devii mai irascibilă, să ai insomnii şi să-ţi pierzi interesul pentru activităţile preferate.

Toate sunt trecătoare şi trebuie privite ca pe începutul unei noi etape de viaţă. Specialiştii le sfătuiesc pe femeile care se confruntă cu aceste stări să facă schimbări în viaţa lor, să călătorească mai mult, să-şi dezvolte activităţile care le fac plăcere, să-şi controleze stresul.

Primele semne

Semnalul cel mai important care anunţă menopauza este ciclul neregulat: cantitatea de sânge poate fi mai mare sau mai mică decât în mod normal sau durata ciclului mai scurtă sau mai lungă.

În unele cazuri însă, ciclul menstrual se poate opri brusc. Aceste lucruri sunt normale, ca urmare a schimbărilor din sistemul reproductiv. Este momentul unui control ginecologic care să stabilească stilul de viaţă şi tratamentul de adaptare la această adevărată anarhie hormonală.

Surplus de kilograme

Majoritatea femeilor se îngraşă cu circa 4 kg în perioada menopauzei. Kilogramele se depun mai ales în jurul abdomenului. De aceea, nu face exces de dulciuri şi zahăr, mai ales că vei avea mai mult poftă de ele din cauza scăderii nivelului hormonal.

Tulburări specifice

Cele mai cunoscute tulburări ale menopauzei sunt bufeurile, uneori însoţite de transpiraţii abundente. Ele durează în general de la câteva secunde la câteva minute.

Medicii spun că se poate ameliora acest disconfort şi prin alimentaţie, limitând consumul de cofeină şi de alcool şi mărind raţia de fructe şi legume. Acestea conţin hormoni naturali, cum ar fi fitoestrogenul.

În plus, un aport de cel puţin 1,5 litri de apă pe zi ajută la fluidizarea sângelui şi la hidratarea pielii.

Pierderea masei osoase

După menopauză, scăderea concentraţiei de estrogen din organism duce la pierderea substanţelor minerale osoase. Aceasta este principala cauză a osteoporozei.

Motive de îngrijorare apar dacă observi o scădere a înălţimii cu doi sau mai mulţi centimetri. Dacă ai suferit operaţii de îndepărtare a ovarelor sau dacă eşti foarte slabă, eşti mai predispusă riscului de osteoporoză.

Osteoporoza poate fi evitată prin sport, dietă cu aport de calciu şi medicamente ce sporesc absorbţia acestuia.

Sfatul specialistului

Alimentaţia şi stilul de viaţă sunt foarte importante la menopauză. Şi iată de ce: estrogenii joacă un rol decisiv în protejarea arterelor.

Ei scad nivelul de colesterol total şi cresc nivelul de lipoproteine (colesterol „bun”).

Ieşirea din scenă a estrogenilor, odată cu debutul menopauzei, antrenează creşterea nivelului de grăsimi din sânge şi a tensiunii arteriale, acestea fiind urmate de formarea unor depozite lipidice pe peretele arterial (ateroscleroza).

Modificările menţionate perturbă circulaţia sângelui în arterele afectate.

Click! de la cititori

„La 39 de ani am început să am dereglări ale menstruaţiei. Peste un an, deja intrasem la menopauză. Aveam bufeuri, stări de panică, luam în greutate. Medicul mi-a explicat că, din cauza stresului provocat de divorţ, am avut dereglări hormonale şi am intrat mai repede la menopauză”. Rodica Şerban, Baia Mare

Mai multe