Ce poţi trata la băi

3 mai 2010   Vârsta a treia

Nămolul, recomandat în reumatism

Pentru cei care au artroză, reumatism, parapareză, hernie de disc, se recomandă o cură de 10-18 zile. Se fac tratamente cu nămol, împachetări sau masaj în staţiuni ca Amara sau Vatra Dornei. În timpul împachetărilor, bolnavul este învelit în parafină sau nămol, 20-30 de minute, zilnic. Baia kinetoterapeutică zilnică (patru-cinci minute) şi galvanoterapia (expunerea la aparate cu curent, 15-20 de minute pe zi), sunt, de asemenea, foarte eficiente. Apele minerale fac bine inimii

Bolile de inimă (arteriopatii, cardiopatie ischemică cronică) se pot trata în staţiunea Covasna prin cure cu ape minerale carbogazoase. Se bea zilnic apă minerală, timp de 16 zile. Recomandate sunt şi curele cu ape minerale carbogazoase de la Băile Tuşnad.

Cura internă cu ape sărate dă rezultate în rinitele şi bronşitele cronice. Apele radonice sunt indicate în astm, iar apele iodurate (Govora, Bazna) sunt recomandate în rinite şi în faringite. Bronşita, silicoza, astmul se tratează foarte bine şi în salina de la Praid. Sunt necesare câte 16- 18 zile de cură pe an, iar bolnavul trebuie să stea în salină câte patru-cinci ore pe zi.

Împachetările zilnice cu nămol de 45-50° C, circa 20-30 de minute, în cure de 16-18 zile, sunt eficiente în bolile ginecologice, având rezultate bune şi în caz de sterilitate. Sunt eficiente şi băile în aer liber, în Lacul Ursu, la Sovata.

Ape sulfate pentru bilă

Cura cu ape sărate, dacă acestea au o concentraţie de până la 15%, este recomandată în gastrite hipoacide şi ulcere, iar cea cu ape sulfate în afecţiuni ale bilei. Cura trebuie urmată timp de 18 zile, câţiva ani la rând, în staţiuni precum Călimăneşti-Căciulata sau Târgu Ocna. Se mai pot face inhalaţii cu ape minerale, la Slănic Moldova.

Una dintre staţiunile unde se tratează bolile endocrine este Predeal, prin aerosoli şi inhalaţii. La Slănic Prahova, există tratamentul prin expunere la infraroşii, 15-20 de minute în fiecare zi, timp de 16-18 zile. Aici se poate trata şi obezitatea, existând programe speciale de tratament, care vor fi stabilite de medic.

Băile de plante calmează nervii

Băile de plante medicinale au un bun efect sedativ şi relaxant. Se fac la o temperatură între 36 – 37° C, în staţiunea Vatra Dornei. Cei care suferă de nevroze pot alege staţiunea Sinaia, datorită aerului puternic ozonat.

Legendă:

* Afecţiuni ale inimii: Băile Tuşnad, Covasna, Balvanyos, Buziaş, Vatra Dornei

* Afecţiuni ale sistemului nervos: Sinaia, Vatra Dornei

* Afecţiuni endocrine: Slănic Prahova, Predeal

* Afecţiuni digestive şi boli interne: Călimăneşti - Căciulata, Târgu Ocna, Băile Olăneşti, Slănic Moldova, Geoagiu Băi

* Afecţiuni reumatismale: Amara, Vatra Dornei, Băile Felix, Călimăneşti-Căciulata, Eforie Nord, Techirghiol, Ocnele Mari, Lacul Sărat, Moneasa, Turda

* Afecţiuni ginecologice: Sovata, Turda

* Afecţiuni ale aparatului respirator: Praid, Govora, Bazna, Soveja

Ai nevoie de trimitere medicală

Pentru a putea pleca la o cură balneară, este nevoie de indicaţia medicului. Totodată, potrivit unui ordin al Casei Naţionale de Pensii, în acest an, repartiţia pentru biletele de tratament se face în baza unui punctaj.

Cel mai bun punctaj va fi atribuit pensionarilor care nu au beneficiat de un bilet în ultimii doi ani şi care au venituri mici. Gratuit pot merge pensionarii cu handicap, veteranii de război sau persoanele cu boli profesionale.

Mai multe