Ce anunţă sângerările în menopauză

28 octombrie 2015   Vârsta a treia

Se consideră că o femeie a intrat în menopauză dacă ciclurile menstruale au încetat de un an. Pentru unele este motiv de reală bucurie, având în vedere că au scăpat de sursa unui disconfort lunar.

Pentru altele însă menopauza este sinonimă cu bătrâneţea şi întregul ei alai de boli. Sau, mai blând spus, disfuncţii. Dar ce te faci când organismul te... surprinde? Când ştii că absorbantele nu mai au ce căuta în baia şi geanta ta, că nu mai ai nevoie de ele şi, dintr-o dată, descoperi o sângerare. Te sperii? Evident că da! Dar ce poate însemna acest lucru? Normal şi anormal Pentru a nu exista confuzii sau îngrijorări nejustificate, trebuie precizat faptul că există circumstanţe în care sângerările la menopauză sau postmenopauză nu reprezintă un semnal de alarmă.

De exemplu, atunci când se urmează un tratament ciclic (10-12 zile pe lună) cu estrogen şi progesteron, în câteva zile pe lună sunt normale unele mici sângerări.

Şi în cazul în care tratamentul hormonal este unul continuu, în primele 6 luni sângerările uşoare, neregulate, sunt considerate fireşti. Pentru aceste tipuri de sângerări nu se prescrie niciun tratament. Dar dacă ele persistă şi după cele 6 luni, vizita la medic este obligatorie.

Cauzele sângerărilor la menopauză sunt multiple, de la atrofie vaginală la infecţie ginecologică, de la polipi cervicali sau endometriali la hiperplazie de endometru şi până la cancer de col uterin sau de endometru.

Tocmai faptul că există cauze atât de diverse ar trebui să fie motivul pentru prezentarea la un control medical amănunţit. Există nenumarate exemple şi dovezi că un banal control de rutină a fost cel care a salvat viaţa unei persoane.

Investigaţiile medicale încep cu prelevarea de secreţii vaginale şi cu un test Babeş-Papanicolau. Pe lângă acestea, medicul îţi mai poate cere să faci o ecografie transvaginală şi/sau o biopsie endometrială. Cu ajutorul ecografiei pot fi depistate anomaliile organelor pelviene, iar biopsia pune în evidenţă un eventual cancer uterin.

Dacă sângerările au fost favorizate de atrofia vaginală, tratamentul va fi unul local, pe bază de estrogeni (inel vaginal, comprimate sau unguent). În cazul în care sângerările au fost cauzate de o infecţie vaginală, atunci va fi tratată infecţia, în funcţie de germenul implicat.

În acele situaţii în care sângerările au fost determinate de existenţa unor polipi cervicali sau endometriali, tratamentul este unul mai radical: îndepărtarea lor pe cale chirurgicală.

Cea mai de nedorit cauză a sângerărilor, cancerul de col uterin sau de endometru, necesită intervenţie chirurgicală şi/sau chimioterapia şi radioterapia.

... tratamentele cu anticoagulante pot favoriza apariţia sângerărilor în postmenopauză?

Mai multe