Calciul şi vitamina B12 nu trebuie să lipsească din alimentaţia vârstnicilor

17 octombrie 2021   Vârsta a treia

Indiferent ce vârstă avem, e important să mâncăm cât mai corect şi să ne menţinem în formă. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul îşi modifică puţin cerinţele, deci anumite nutrimente devin mai importante pentru păstrarea stării de sănătate.

Calciu şi vitamina D

Pentru a-şi menţine sănătatea oaselor, vârstnicii au nevoie de mai mult calciu şi vitamina D. Se recomandă ca aceştia să consume de 3 ori pe zi alimente şi băuturi bogate în aceste elemente. Sucuri naturale de fructe, fortificate cu calciu, legume verzi şi alte verdeţuri (spanac, varză, broccoli, salată verde, pătrunjel etc.), peşte la conservă cu tot cu oase. Dacă se apelează la suplimente de calciu, e nevoie ca acestea să conţină şi vitamina D3.

Vitamina B12

Multe persoane care au depăşit vârsta de 50 de ani au carenţă de vitamina B12. Dacă nu consumi prea mult peşte şi nici fructe de mare ori carne slabă, cere-i medicului de familie să-ţi recomande un supliment alimentar cu vitamina B12.

Fibre

Pe lângă faptul că ajută digestia şi mătură colonul, împiedicând reziduurile să se depoziteze, fibrele reduc riscul de boli cardiovasculare şi previn diabetul de tip 2. Leguminoasele, pâinea integrală, fructele şi legumele sunt surse bune de fibre. Ai grijă să bei suficientă apă pentru a le face trecerea prin organism cât mai eficientă.

Potasiu

Vârstnicii au tendinţa de a suferi de hipertensiune, ceea ce înseamnă că sodiul din dieta lor trebuie să fie cât mai redus. Consumul de potasiu, însă, trebuie mărit, surse bune fiind bananele, portocalele, morcovii, legumele verzi şi cartofii. Redu sarea şi pune în schimb condimentele tale preferate: mărar, piper, oregano, cimbru etc.

Grăsimi bune

Alimentele care conţin grăsimi saturate şi trans cresc riscul unui atac de cord, aşa că e bine să te îndrepţi spre grăsimile bune din avocado, peşte şi diverse nuci şi seminţe, crude sau coapte. Uleiul de măsline este şi el recomandat.

Mai multe