Câinii, cei mai buni «terapeuţi»
Pentru bătrânii din cămine, care au mai rămas şi fără sprijinul familiei, greutăţile vieţii par obstacole şi mai greu de trecut.
Şi atunci orice ajutor în plus poate aduce o schimbare sau... un zâmbet. Am aflat-o într-o vizită la unul dintre căminele din Bucureşti, unde vârstnicii sunt trataţi prin metode mai puţin obişnuite. O dată pe săptămână, bătrânii primesc vizita unor „terapeuţi” neobişnuiţi: căţei special antrenaţi.
"Abia aşteptăm ziua de terapie"
„Este mare bucurie când ne vizitează animalele căminul. Abia aşteptăm ziua de terapie în care vin animalele la noi. Vieţii fără ele… îi lipseşte ceva.”
Acestea sunt vorbele Deliei Sigartău, o bătrână care deja a făcut acest tip de terapie şi pe care am întâlnit-o la Casa Max. E uşor să vezi schimbarea după această terapie.
Se citeşte în ochii lor. Bătrânii sunt plini de viaţă, râd cu poftă şi sunt mai optimişti. „Da! Cu ajutorul acestor necuvântătoare, eu am reuşit să alung tristeţea”, mai spune Delia.
A vorbit din nou după "tratament"
Am stat de vorbă şi cu psihologul Casei Max, Violeta Pascu, care ne-a povestit cu entuziasm despre cea mai mare reuşită a proiectului, Mircea Ţugui, un pacient care nu mai putea vorbi din cauza unui accident vascular cerebral.
„Acesta a dat semne de însănătoşire încă de la începutul terapiei, surprinzător, după ce a stat în compania unui rottweiler dresat.” Mai mult, aceasta ne-a mai explicat şi cum se desfăşoară, de obicei, cele două ore de tratament săptămânale.
„În prima parte a şedinţei de terapie, instructorul merge cu câinii direct la persoanele care sunt imobilizate la pat, iar în cea de-a doua, cu ajutorul mai multor grupuri, se fac o serie de activităţi specifice afecţiunilor.”
Stimulează memoria şi alungă depresia
În timpul şedinţelor de terapie, sunt ajutaţi şi pacienţii care au probleme de memorie. Aceştia sunt îndemnaţi să ţină minte o cifră care a fost asociată mai întâi cu un câine. Dacă răspunde corect, bătrânul trebuie stimulat cu premii ca să continue.
Şi pentru pacienţii care au suferit un accident vascular cerebral se fac câteva serii de exerciţii care să le stimuleze concentrarea. Instructorul îl îndeamnă pe vârstnic să-i arunce corect mingea câinelui, având grijă ca ea să nu cadă în afara unei anumite zone.
După şedinţele de terapie, s-a mai putut vedea chiar şi o scădere a pulsului şi a tensiunii (la şapte din zece persoane hipertensive le-a scăzut tensiunea de la 19 la 14), dar şi o stare de bine, în ciuda celei de tristeţe şi de teamă, la pacienţii care au stări depresive.
Câinii, receptivi la nevoile vârstnicilor
Instructorul de câini Cătălin Cornea a explicat faptul că, înainte de a fi aduşi la centru, câinii au fost dresaţi să răspundă la comenzile persoanelor în vârstă. Acesta a mai spus că, pentru acest tip de tratament, nu rasa este cea care contează. În general, câinii sunt folosiţi pentru terapie deoarece sunt docili şi oferă necondiţionat încredere şi dragoste.