Atenţie la bolile cronice vara!
Dacă suferi de hipertensiune arterială sau de alte boli cardiace, boli renale, obezitate, diabet zaharat, evită pe cât posibil expunerea prelungită la soare sau căldura de la orele de vârf.
În general, vârstnicii se confruntă cu problemele cardiace şi alte afecţiuni cronice care nu agrează temperaturile ridicate, mai cu seamă canicula.
De aceea, persoanele trecute de prima şi de a doua tinereţe, cu afecţiuni cronice, trebuie să ţină cont de sfaturile medicilor şi de precauţiile privind păstrarea sănătăţii, când temperaturile din termometre o iau razna.
Vârstnicii, mai vulnerabili vara
Căldura nu este un remediu pentru bolile cronice, dar evitarea ei este, în cele mai multe cazuri, vitală. La persoanele cu boli cardiovasculare, razele ultraviolete sunt extrem de periculoase pentru organism.
Vârstnicii au sistemul imunitar puţin mai scăzut, iar temperatura corpului nu se mai reglează atât de uşor. De aceea, când soarele este puternic, de regulă în intervalul orar 12.00-16.00, bătrânii sunt expuşi problemelor legate de insolaţie.
Şi atunci se pot agrava o serie de boli cronice, cum sunt cele cardiovasculare.
Dacă suferi de varice, mersul pe jos mult timp şi pe căldură este contraindicat. Temperaturile ridicate accentuează dilataţia venoasă. Dacă ai senzaţia de picioarele grele, fă băi cu apă rece şi încearcă şi câteva exerciţii fizice în care să soliciţi membrele inferioare. Le vei dezmorţi.
Mai poţi citi:
- Oboseala cronică poate duce la depresie
- Ce trebuie să ştie o gravidă cu o boală cronică
Fără cafea, alcool şi soare pentru cardiaci
Pentru că persoanele care suferă de inimă sunt foarte sensibile la temperaturile ridicate. Cei doi litri de apă zilnic sunt esenţiali pentru ţinerea sub control a bolii cardiace.
Prin transpiraţie se pierd o serie de minerale de care are nevoie corpul şi, astfel, este slăbită rezistenţa la razelor ultraviolete. Cafeaua şi alcoolul se vor evita, pentru că sunt excitanţi şi contribuie la deshidratarea corpului.
Potasiul este mineralul care menţine la parametri normali activitatea inimii. Cu cât se pierde mai mult, cu atât cardiacii sunt mai expuşi crizelor de angină pectorală (durerile puternice în vârful pieptului).
Starea de ameţeală, migrenele, ţiuitul urechilor sunt numai câteva simptome care ar trebui să-i îngrijoreze pe bătrâni şi să facă o vizită medicului.
-respectă tratamentul prescris de medic şi ia-ţi medicamentele la timp;
-evită să ieşi din casă la ore de vârf şi să faci plimbări prea lungi pe căldură;
-pălăria nu trebuie să lipsească din ţinuta ta atunci când soarele dogoreşte afară;
-tot legat de îmbrăcăminte, trebuie să ţii cont de materiale şi de culorile hainelor pe care le porţi. Negrul şi culorile închise atrag căldura,. Evită-le!
În ceea ce priveşte ţesătura din care este confecţionată îmbrăcămintea, aceasta este bine să fie din bumbac, in sau din materiale uşoare, care lasă pielea să respire.
Acelaşi lucru şi în cazul încălţămintei, care trebuie să fie lejeră şi din piele. Materialele sintetice sau înlocuitorii de piele ridică temperatura şi mai mult şi rişti să faci şi alte complicaţii.
În cazul varicelor, spre exemplu, sunt recomandate şosetele din bumbac şi încălţămintea din piele;
-dacă ţi-ai plănuit să faci o intervenţie chirurgicală, dar nu este urgentă, este indicat să mai aştepţi un pic. În curând o să vină toamna, iar soarele puternic se va mai vedea doar în poze. Toamna este anotimpul prielnic pentru operaţii cum este cea de îndepărtare a varicelor. Din cauza căldurii, rişti să se inflameze zona supusă operaţiei;
-tot timpul se găseşte câte ceva de făcut, dar în zilele călduroase este bine să eviţi să depui efort fizic. Senzaţia de prea cald, de sufocare şi de sete sunt câteva dintre simptomele care anunţă un posibil infarct;
-mergi la doctor în mod regulat.