Anxietatea, simptom precoce a bolii Alzheimer
Cercetătorii americani au descoperit că simptomele de anxietate care cresc ca intensitate au legătură cu creşterea nivelului unei proteine asociată cu Alzheimer, la vârstnicii cu o funcţionare cognitivă normală. Rezultatele au fost oferite de Dr. Nancy Donovan, psihiatru geriatric la Spitalul pentru femei din Boston. Primele semne, apărute cu 10 ani înainte Boala Alzheimer este o formă de demenţă care se manifestă prin probleme de memorie şi de gândire, schimbări de comportament. Cauza afecţiunii este necunoscută, dar specialiştii bănuiesc că un tip de proteină numită beta-amiloid care joacă un rol important în declanşarea acesteia, pentru că formează plăci care blochează comunicarea între celulele nervoase ale creierului la persoanele cu Alzheimer. S-a observat o creştere a nivelului de beta-amiloid cu 10 ani înainte de apariţia primelor simptome de Alzheimer. Potrivit noului studiu, anxietatea joacă un rol important în creşterea nivelului acestei proteine odată cu înaintarea în vârstă.
Tratarea anxietăţii încetineşte evoluţia bolii
La cercetarea care a durat 5 ani au participat aproape 300 de persoane cu vârste între 62 şi 90 de ani. S-a observat o creştere a nivelului de proteină beta-amiloid la nivelul creierului la persoanele care au suferit de anxietate şi care s-a înregistrat o intensificare a simptomelor de anxietate pe parcursul celor 5 ani.
„Dacă studiile viitoare vor demonstra că anxietatea este un indicator de Alzheimer, vom putea identifica persoanele predispuse la Alzheimer şi trata, pentru a reduce şi preveni evoluţia bolii Alzheimer”, a afirmat coordonatorul echipei de cercetare, medicul Nancy Donovan.