Tot ce trebuie să ştii despre rezerva ovariană

12 martie 2022   Familia ta

Fertilitatea scade de-a lungul vieţii şi şansele de a concepe un copil sunt mai mici, nu doar în funcţie de factorii de stil de viaţă, ci şi de un aspect absolut obiectiv: numărul de ovule pe care le ai la dispoziţie pentru procesul de reproducere. Pentru femeile care amână sarcina, o soluţie este congelarea ovulelor.

Femeile se nasc cu o rezervă de la 1 - 2 milioane de foliculi ovarieni, care se împuţinează pe măsură ce sunt „consumaţi” la ciclurile ovulatorii. Mai mult, ovulele îmbătrânesc şi capacitatea acestora de fertilizare scade pe măsură cu timpul. Procesul de scădere a rezervei ovariene este ireversibil, la fel şi cel de îmbătrânire. Nu există tratamente de creştere a rezervei ovariene şi nici de stopare a îmbătrânirii ovulelor. Procesele de degradare se accelerează după 35 de ani, ajungând ca la 38-40 de ani, în cazul majorităţii femeilor, numărul de ovule să fie insuficient pentru a obţine o sarcină.

Testul care îţi indică vârsta reproductivă a ovarelor

Femeile pot afla care este perioada de timp pe care o au la dispoziţie pentru a putea obţine o sarcină, dar şi cât mai au până intră la menopauză, cu ajutorul analizei AMH (evaluarea hormonului anti-Mullerian). Este un test de sânge care arată vârsta reproductivă a ovarelor, care nu este mereu corespunzătoare vârstei cronologice. Cu ajutorul acestui test este evitat riscul planificării unei sarcini care, din punct de vedere biologic, nu mai poate fi obţinută şi se pot lua măsuri preventive (congelarea de ovule). Pe lângă AMH, pentru un diagnostic corect, este necesară evaluarea nivelului hormonului foliculostimulant (FSH), precum şi cel al estradiolului.

Congelarea ovulelor, o soluţie

Crioconservarea ovulelor se poate face preventiv, la vârsta la care fertilitatea ta este neafectată, cu scopul de a le utiliza când vei considera că eşti pregătită pentru maternitate. Deci, ai putea sa-ţi îngheţi ovulele la vârsta de 32 şi să aleagi să le utilizezi la 40 de ani. Este totuşi bine să ştii că nu există nicio garanţie că ovulele congelate vor genera o sarcină, dar, în orice caz, îţi cresc şansa de a concepe mai târziu în viaţă. Managementul actual de infertilitate legată de vârstă include utilizarea fertilizării in vitro (FIV), cu ovule proprii sau de la o donatoare de ovule. Deşi ratele de succes sunt foarte bune cu ovulele de la donator, mulţi sunt reticenţi din cauza lipsei legăturii genetice cu mama.  

Sfatul specialistului

Dr. Denisa Nica

medic primar obstetrică-ginecologie, cu competenţă în ecografie obstetricală şi ginecologică, chirurgie laparoscopică şi ginecologică, histeroscopie, tratamentul infertilităţii cuplului şi reproducere umană asistată, de la Clinica Ana Medical Center, Ploieşti

Rezerva ovariană - capacitatea ovarelor de a produce ovulele necesare procesului de reproducere - este prestabilită şi este influenţată de vârstă. Dacă, la naştere, femeile au o rezervă ovariană de 1-2 milioane de foliculi, la pubertate, ajunge la 400.000-500.000 de foliculi. Înainte de menopauză, numărul foliculilor este de aproximativ 1.000. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, scade atât cantitatea ovulelor, cât şi calitatea acestora.

Scăderea rezervei ovariene este un proces ireversibil. Nu avem un tratament pentru creşterea acesteia. De aceea este bine să ştim că scăderea rezervei ovariene este accelerată dupa 35 de ani, ajungând ca la 38-40 de ani să fie infimă şi să nu mai avem astfel posibilitatea de a concepe un copil. Nu înseamnă că nu există şi excepţii. De aceea, se şi recomandă femeilor ajunse la această vârstă să consulte un medic specialist în probleme de fertilitate imediat ce au decis că doresc o sarcină. În mod normal, dacă o sarcină se lasă aşteptată mai mult de un an, în cazul în care femeia are până în 35 de ani, este necesară o astfel de consultaţie. Intervalul scade la 6 luni dacă femeia are între 35 şi 40 de ani.

Mai multe