Sunt femeile la menopauză mai afectate de COVID-19?

5 februarie 2022   Familia ta

Modificările specifice menopauzei pot influenţa într-o mică sau mai mare măsură riscul de infecţie cu noul coronavirus. Unele măsuri sunt necesare pentru a preveni îmbolnăvirea.

Vârsta medie de instalare a menopauzei este 51 de ani. Este un proces natural al organismului, o etapă în care ovarele încetează să mai producă hormonii sexuali feminini - estrogenul şi progesteronul. În alte cazuri, menopauza este indusă timpuriu de chimioterapie sau histerectomie (intervenţia de extirpare a uterului). Multe femei aflate la menopauză se confruntă cu simptome precum bufeurile, schimbările de dispoziţie, depresia, pielea uscată, problemele de somn şi de memorie.

Riscul de diverse boli sau infecţii, mai mare

Schimbările hormonale specifice menopauzei contribuie la creşterea incidenţei bolilor cardiovasculare. Acestea apar, în medie, cu 7-10 ani mai târziu la femei decât la bărbaţi şi sunt asociate cu instalarea menopauzei (hormonii sexuali feminini au funcţie de protecţie cardiovasculară). Diabetul de tip 2 poate fi asociat cu scăderea hormonilor sexuali, precum şi creşterea în greutate, frecventă în această această perioadă. Toate aceste modificări constituie factori de risc major în eventualitatea unei infecţii cu noul coronavirus.

„Chiar dacă menopauza este o stare fiziologică, nu o boală, modificările hormonale specifice pot duce la o patologie complexă, fapt care face femeile din acestă categorie să fie mai vulnerabile la infecţia cu noul coronavirus. Există o serie de studii ce arată că o scădere a estrogenului este asociată cu o vulnerabilitate mai mare în faţa virusului şi simptome mai severe“, explică Iosif Niculescu, medic ginecolog.

Totodată, menopauza poate avea un impact semnificativ asupra imunităţii, fiind asociată cu o scădere a celulelor de imunitate (T), ceea ce duce la creşterea frecvenţei patologiilor oncologice (cancer de sân, cancer de col uterin, cancer de endometru sau de ovare). În această perioadă creşte şi frecvenţa reacţiilor inflamatoare, bolilor autoimune, toate acestea considerate, de asemenea, factori de risc pentru COVID-19.

Modificări cu rol benefic

Controalele medicale periodice sunt importante pentru a identifica la momentul oportun eventuale afecţiuni ce pot fi tratate sau ameliorate prin tratament specific. Controalele interdisciplinare au avantajul unei abordări holistice, integrate, cu rol atât în tratarea, cât şi în prevenirea multor boli în această perioadă.

„Cel mai important lucru pentru astfel de paciente este să îşi ia toate măsurile de precauţie recomandate în acestă perioadă. Femeile aflate la menopauză nu trebuie să întârzie consultul anual la medicul ginecolog sau să ezite să contacteze medicul curant atunci când este nevoie. Peste 50% dintre pacientele noastre au fost surprinse să afle că multe lucruri ţin doar de propria motivaţie în contextul situaţiei lor - mişcare, schimbarea comportamentului alimentar, modificări în comportamentul relaţional, psihoterapie - pe lângă tratamentele recomandate“, spune dr. Iosif Niculescu.

Ce mai poate ajuta

  • Vorbeşte cu medicul dacă terapia de substituţie hormonală este o opţiune pentru tine.
  • Pentru că menopauza poate fi însoţită de creştere în greutate, este foarte important ca femeile să fie atente la ce şi cât mănâncă. Trebuie privilegiate alimentele pe bază de legume şi fructe, porţiile reduse şi evitarea grăsimilor, a dulciurilor şi a alcoolului.
  • În fiecare zi, este important să fii activă fizic. Nu trebuie să faci exerciţii complicate sau care presupun prea mare efort. Chiar şi o jumătate de oră de plimbare are efecte benefice.
  • Poartă mască şi respectă măsurile de igienă.

INFO

Vârsta, bolile cardiovasculare, diabetul şi excesul de greutate indus de menopauză sunt factori care pot agrava infecţia cu noul coronavirus, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).

Mai multe