Vrei să ai un bebe? Uite ce analize trebuie să faci înainte!

12 iunie 2017   Sarcină

Este foarte important ca atât tu, cât şi soţul să faceţi un set de analize medicale care să ateste că sunteţii ambii sănătoşi, astfel încât copilul să nu aibă de suferit mai târziu.

Doctorii susţin că circa 60% din sarcini nu supravieţuiesc mai mult de 2-3 luni. Fătul fie se opreşte din creştere, fie gravida poate suferi un avort spontan. De asemenea, specialiştii spun că primele 8 săptămâni de graviditate sunt deosebit de importante pentru evoluţia ulterioară a sarcinii. Aşadar, dacă ai un stil de viaţă care nu concordă cu a fi gravidă, spre exemplu mănânci nesănătos, pierzi nopţile sau iei medicamente, te stresezi - toate acestea reprezintă un cumul de factori care te pot face să pierzi sarcina.

Determinarea Rh-ului

Orice pereche care vrea să o ia pe calea de a concepe un copil trebuie să treacă mai întâi pe la medicul de familie şi pe la ginecolog. Spre exemplu, este extrem de important să se efectueze analiza sângelui pentru depistarea grupei de sânge a ambilor viitori părinţi, cât şi pentru aflarea Rh-ului. Acesta poate fi pozitiv sau negativ, iar dacă tu ai Rh negativ şi viitorul tătic îl are pozitiv, medicul care îţi va urmări sarcina va avea o atenţie ridicată asupra acesteia deoarece incompatibilitatea la nivel de Rh poate duce la malformaţii congenitale.

Spre exemplu, pruncul se poate naşte cu retard mintal sau poate chiar surveni decesul micuţului. Majoritatea oamenilor au Rh pozitiv, însemânând o proporţie de 85%. Ce înseamnă asta? Ei bine, pe globulele roşii din sânge există, la cei mai mulţi oameni, o substanţă numită antigen D. Cei care nu au acest antigen au Rh negativ. Sângele unei persoane cu Rh negativ dacă intră în contact cu cel al unui individ cu Rh pozitiv va produce anticorpi. Acest lucru se poate întâmpla în timpulul unei sarcini, unui avort, dar şi în cazul unei cezariene ori transfuzii. După aceea, la următorul contact la nivel sangvin dintre cele 2 tipuri de Rh, anticorpii vor ataca şi distruge globulele roşii. Cu alte cuvinte, abia la următoarea sarcină, transfuzie această incompatibilitate de Rh va prezenta riscuri.

Hemoleucograma completă

Această investigaţie îţi poate oferi informaţii detaliate dacă suferi sau nu de anumite boli care pot afecta o viitoare sarcină. Astfel că poţi afla dacă eşti anemică, ai infecţii în organism sau alergii. De asemenea, este nevoie să ştii cum stai cu următoarele lucruri: nivelul glicemiei (glocoza din sânge. Aceasta este un tip de zahăr responsabil cu dozarea de energie a celulelor din organism), dacă funcţionează bine rinichii şi dacă balanţa hidroelecrolitică este echilibrată. Hidroelectrolitic se referă la cum funcţionează balansul dintre apa din organism în contact cu electroliţii (particulele electrice care ajuta corpul sa funcţioneze normal. Exemple de electroliţi: electroliţii de sodiu, potasiu, calciu si magneziu).

Analiza urinei

Aici avem 2 tipuri de analize: sumarul de urină şi urocultura.

Sumarul de urină este o analiză medicală care îţi poate spune cum stai cu nivelul de glucoză din organism şi este indicată pentru prevenţia de diabet în sarcină. De altfel, îţi poate oferi informaţii importante precum acelea despre o posibilă infecţie urinară severă sau unele tulburări la nivelul rinichilor. Vei avea nevoie de un recipient de la medicul de familie ori ginecolog sau îl poţi cumpăra de la farmacie. Testul constă în primul jet de urină care se va efectua în acel recipient din plastic.

În ceea ce priveşte urocultura, aceasta, ca şi sumarul de urină, se ia dimineaţa şi constă în prima urină după ce te-ai trezit. Vei avea nevoie de un recipient de la medic sau de la farmacie. Cum procedezi: înainte de analiză, te speli bine în zona intimă, doar la exterior. Primul jet îl dai în toaletă apoi următorul îl dai în urocultor. Capacul nu trebuie atins cu nimic pentru a nu se contamina cu microbi. După ce umpli recipientul până la semnul indicat pe el, elimi restul urinei în toaletă. Atenţie, nu trebuie să fii făcut cu câteva zile înainte tratament cu antibiotice căci altfel rezultatul va fi fals negativ, medicamentele distrugând microbii.

Depistarea hepatitelor B şi C

Înainte de a concepe un bebeluş trebuie să vă testaţi amândoi, (tu şi cu partenerul tău), pentru ca nu cumva să aveţi virusul hepatic B sau C. Tratamentul cu Interferon care se dă de regulă bolnavilor cu hepatită nu trebuie luat de gravide.

Alte teste

Este vorba despre teste pentru depistarea HIV, sifilis, gonoree. De asemenea, trebuie văzut dacă unul dintre parteneri este infectat sau purtător de virusul citomegalitic, notează mamica.ro. Acesta se poate găsi în saliva, urina, secreţia vaginală, spermă dar şi în laptele matern şi poate fi transmis prin actul sexual.

O investigaţie importantă este cea legată de rezerva ovariană (capacitatea ovarelor de a produce ovule care la rândul lor să fie fertilizate în scopul unei sarcini optime. Nu se referă doar la numărul de ovule ci şi la calitatea acestora). Astfel vei afla până la ce vârstă poţi concepe un bebe. De asemenea, este important să-ţi întrebi mama la ce vârstă i s-a declanşat menopauza.

Alt test se referă la listerioză. Vorbim aici despre o boală apărută din cauza infectării cu o bacterie numită listerie monocytogenes. Ea se transmite de la animal la om, la nivel tubului digestiv. Aşadar, dacă vei consumi carne, lapte nepasteurizat şi alte produse contaminate, te poţi îmbolnăvi şi-l poţi infecta şi pe cel mic din burtică. Simptomele avute de gravide în astfel de cazuri pot fi următoarele: febră, dureri de cap şi de spate la nivel lombar.

Rubeola, chlamydia sunt alte boli de care trebuie să fiţi testaţi amândoi, în caz că vreţi să faceţi un copil. Viitoarea mămică trebuie să mai facă un test al secreţiei vaginale, testul Papanicolau şi o examinare pelvină. Este important să faci şi o vizită la stomatolog pentru a te trata dacă ai carii. Alt test pe care trebuie să-l faci este cel care îţi poate spune dacă ai toxoplasmoză, care se face din cauza infectării cu o bacterie provenită de la mamifere sau păsări. Dacă o gravidă se infectează întrând în contact cu animalele care au parazitul Toxoplasma gondii şi va transmite şi fătului este posibil ca micuţul să sufere apoi de leziuni la nivelul creierului şi să orbească.

Mai multe