VIDEO: Sex în sarcină? De ce nu?
Mai mult decât în oricare altă perioadă, sarcina produce o serie de schimbări legate mai ales de modificările hormonale. Acest lucru îşi pune amprenta şi asupra atitudinii pe care o ai faţă de viaţa sexuală. Atât femeia, cât şi bărbatul experimentează sentimente contradictorii. Este bine să nu vă neglijaţi viaţa sexuală şi să acordaţi atenţie cuvenită tandreţii şi senzualităţii în cuplu în această perioadă. Dorinţa oscilează Este normal ca dorinţa sexuală să fie mai diminuată sau mai intensă. Nu este de mirare că uneori gravida are un apetit sexual crescut, iar alteori nu are chef deloc să facă dragoste în această perioadă.
Mai ales în primul trimestru apare un fel de „furie” hormonală, când greţurile, vărsăturile şi oboseala sunt la ordinea zilei şi numai la sex nu îi stă gândul gravidei. Însă, în al doilea trimestru, hormonii se mai „domolesc”, ceea ce înseamnă că dorinţa sexuală se poate revigora.
În ultimul trimestru de sarcină, cele mai multe viitoare mămici aşteaptă cu nerăbdare clipa cea mare, de aceea, dorinţa sexuală poate fi inhibată.
Pentru că burtica se măreşte pe zi ce trece, este nevoie de unele schimbări. De aceea, adoptaţi poziţii mai confortabile, care nu presează abdomenul gravidei şi care nu presupun efort din partea acesteia. Nu uita că este interzisă folosirea jucăriilor sexuale.
Dacă o sarcină decurge normal, viaţa sexuală nu este interzisă. Iată în ce situaţii medicii recomandă abstinenţă:
- apariţia unor sângerări vaginale
- existenţa riscului de avort spontan sau de naştere prematură
- apariţia unor complicaţii, precum inserarea joasă a placentei (placenta previa) sau ruperea prematură de membrane
- dacă apar contracţii
- col uterin dilatat
De asemenea, dacă partenerul este purtător al unei boli transmisibile sexual, este necesară folosirea prezervativului sau abstinenţă, până ce afecţiunea respectivă este tratată.