VIDEO: Nu lăsa infecţiile să-ţi pună sarcina în pericol!
Este bine ca în timpul sarcinii să te fereşti chiar de o banală răceală. Dacă te îmbolnăveşti, există riscul ca unele medicamente să afecteze dezvoltarea normală a micuţului.
De aceea, în cazul bolilor apărute în timpul gravidităţii, ginecologul este adesea nevoit să pună în balanţă beneficiile tratamentului şi riscurile pe care le prezintă pentru sarcină.
Candidoza, frecventă în sarcină
Furtuna hormonală pe care o produce graviditatea în organism schimbă nivelul florei vaginale. Din acest motiv, este posibil să apară mai des unele infecţii. Netratate, se pot transmite şi copilului, mai ales în cazul naşterii normale.
Candidoza este una dintre cele mai frecvente infecţii în sarcină. Dacă ai senzaţii de arsură şi de usturime şi o secreţie vaginală abundentă, apoasă, este posibil să suferi de o astfel de infecţie.
În mod normal, la începutul perioadei de sarcină, medicul ginecolog îţi va cere să faci un set de analize. Dacă se descoperă o infecţie, va trebui să urmezi cu stricteţe tratamentul prescris.
Vaccinul te scapă de virusuri
Hepatita B se poate transmite uşor de la mamă la făt. Pentru a evita boala, este bine ca mamele să fie vaccinate înainte de sarcină.
În România, vaccinarea nou-născuţilor împotriva hepatitei B este obligatorie, indiferent dacă au sau nu mame infectate cu acest virus. Dacă micuţul a contractat deja virusul hepatitei B, există tratamente antivirale eficiente, care dau rezultate bune în peste jumătate de cazuri.
Şi virusul care cauzează herpes poate fi periculos pentru copil, în cazul în care naşterea este normală, fiindcă se transmite. De aceea, medicul poate decide că este mai bine să naşti prin cezariană dacă ai herpes genital.
Atenţie la cistită!
Peste 12 la sută dintre gravide fac în timpul sarcinii o infecţie urinară. Acest lucru este favorizat de faptul că hormonii secretaţi în timpul sarcinii conduc la pătrunderea bacteriilor pe căile urinare.
Dacă nu este tratată corect, cistita poate ajunge până la nivelul rinichilor, iar complicaţiile pot declanşa naşterea prematură. Durerea şi usturimea care însoţesc urinările dese ar trebui să te trimită la doctor.
Pe lângă tratamentul prescris de medic, este recomandat să bei cât mai multe lichide, să eviţi cafeaua şi alcoolul, precum şi răcoritoarele care conţin cafeină. Este bine să porţi lenjerie de bumbac şi să eviţi folosirea produselor de igienă intimă.
Fereşte-te de gripa porcină!
În general, vaccinurile ar trebui evitate pe perioada sarcinii, dar medicii ginecologi pot recomanda imunizarea gravidelor împotriva virusurilor gripale, dacă au trecut de săptămâna a 14-a de sarcină.
O situaţie aparte o constituie gripa porcină, pentru care, în prezent, nu există un vaccin. Totuşi, femeile gravide infectate cu virusul noii gripe H1N1 se pot trata cu un antiviral care se inhalează şi care luptă cu virusul fără să afecteze fătul.
Păstrează-ţi mâinile curate!
Este important să ai grijă de igiena mâinilor mai ales dacă ai pisici, pentru că aceste animale pot fi purtătoare ale unui parazit care îţi poate pune sarcina în pericol.
Afecţiunea pe care o produce parazitul se numeşte toxoplasmoză, iar riscul ca acesta să se transmită de la mamă la făt creşte pe măsură ce sarcina avansează.
De asemenea, ai grijă să fierbi bine carnea şi laptele. Aceste măsuri te feresc de listerioză, boală care apare din cauza unei bacterii ce supravieţuieşte în carnea insuficient pregătită şi în produsele lactate. Evită şi micii şi produsele cu maioneză.