VIDEO: Infecţii de care este bine să te fereşti în sarcină

23 martie 2015   Sarcină

Pisica te poate îmbolnăvi de toxoplasmoză

Boala este periculoasă mai ales dacă o faci prima dată în sarcină. Dacă toxoplasmoza este transmisă fătului, pot apărea la copil orbire, leziuni cerebrale, surditate sau retard mental, riscurile fiind mai mari dacă infecţia este contractată în primele trei luni.

Cum eviţi infecţia

Dacă ai acasă o pisică, în niciun caz nu îi schimba tu nisipul în care îşi face nevoile. Pisica este gazdă „bună” pentru parazitul care transmite boala, aşa că, în sarcină, este bine să stai departe de acest animăluţ. De asemenea, spală bine fructele şi legumele şi consumă carne bine preparată.

Rubeola poate duce la pierderea sarcinii

Dacă nu ai făcut vaccin contra rubeolei, ai un risc crescut în sarcină de a face boala, al cărei principal simptom este erupţia de pe piele. Dacă ai venit în contact cu boala în primele două luni de sarcină, există o probabilitate de 60% ca micuţul să fie afectat.

Dacă virusul este transmis fătului, el se poate naşte cu surditate, cataractă, cu probleme cardiace sau cu leziuni cerebrale. Sunt, de asemenea, riscuri mari de pierdere a sarcinii. În unele cazuri, medicul îţi poate recomanda chiar întreruperea sarcinii.

Rubeola este foarte contagioasă, aşadar stai departe de copiii care au această boală. Atenţie! Nu ai voie să faci vaccinul antirubeolic în sarcină!

Citomegalovirusul creşte riscul de surditate

Infecţia cu citomegalovirus este frecventă şi, în mod normal, nu pune probleme la adulţii şi la copiii sănătoşi. Însă dacă vii în contact cu virusul pentru prima oară în sarcină, poate fi afectat şi copilul.

În acest caz, deşi la naştere pare perfect normal, copilul poate avea mai târziu pneumonie, retard mental sau de creştere, orbire şi surditate. Citomegalovirusul se poate transmite foarte uşor prin fluide (salivă, sânge) şi prin contactul cu obiectele infestate.

- spală-te des pe mâini, iar dacă ai copii mici, nu folosi aceleaşi tacâmuri cu ei.

- analize suplimentare de care ai nevoie

- pentru o sarcină fără probleme, în afara testelor uzuale de sânge, este recomandat să îţi faci şi unele analize suplimentare.

- astfel, testul Torch determină prezenţa în sânge a anticorpilor pentru toxoplasmoză, rubeolă, citomegalovirus şi pentru virusul Herpes simplex. Este indicat să faci aceste analize la începutul sarcinii.

Mai multe