VIDEO: Cum se modifică sânii în sarcină

29 septembrie 2014   Sarcină

După ce cresc, sânii devin mai sensibili

Sânii viitoarei mămici încep să crească încă din primele săptămâni de sarcină. Sub influenţa hormonilor, sânii se măresc în volum pregătindu-se astfel pentru perioada de alăptare. Nu te speria dacă ai să simţi în primele săptămâni ale sarcinii uşoare furnicături în zona sânilor, semn al schimbărilor care urmează să apară.

Mai târziu, după ce sarcina trece de două luni, viitoarea mamă poate simţi dureri de mică intensitate în zona sânilor, care sunt provocate de greutatea mai mare.

Tot în primele două-trei luni de sarcină sânii pot fi mai sensibili decât de obicei, fapt ce se datorează schimbărilor hormonale, dar şi fluxului de sânge mai crescut din ţesutul mamar.

Ce te poate ajuta: Poartă o bustieră din bumbac sau un sutien special pentru gravide. Acesta previne atât lăsarea sânilor, cât şi apariţia vergeturilor la acest nivel, problemă frecventă în perioada sarcinii.

Vasele de sânge sunt tot mai vizibile

Din al doilea trimestru, venele de pe sâni devin mai vizibile, din cauza fluxului de sânge tot mai mare, iar pielea sfârcului şi zona din jurul lui capătă o nuanţă mai închisă. Specialiştii spun că modificarea culorii areolelor are loc pentru ca bebeluşul să recunoască mai bine mamelonul în timpul alăptării. Micile umflături pe care viitoarea mămică le poate observa pe areola mamară poartă numele de tuberculi Montgomery.

Pe perioada sarcinii, se măresc, având rolul de a secreta o substanţă care ajută la hidratarea pielii din zonă.

Ce te poate ajuta: Foloseşte creme speciale pentru sâni. „Evitaţi produsele care conţin parabeni sau acid retinoic. Acest acid poate determina apariţia retardului mintal şi a defectelor cardiace la bebeluşi”, spune medicul dermatolog Oana Clătici.

Compresele cu apă caldă înlătură durerile

La unele femei, pe timpul sarcinii şi chiar şi după naştere pot apărea noduli la sâni, care poartă numele de canale (ducte) galactofore obstruate.

În zona nodulilor, pielea devine roşie şi dureroasă la atingere. Netrataţi, nodulii pot duce la mastită (infecţia ţesutului mamar). Cum poţi preveni acest lucru? Masajul uşor al sânilor şi aplicarea de comprese cu apă caldă ajută la reluarea permeabilităţii canalelor. O altă schimbare care poate apărea în cel de-al doilea sau al treilea trimestru de sarcină este apariţia scurgerilor de colostru.

Cunoscut şi sub numele de ,,primul lapte”, colostrul este lichidul gălbui pe care îl secretă glandele mamare. După naştere, colostrul, plin de substanţe nutritive şi de anticorpi, va deveni hrana de care are nevoie bebeluşul tău. În unele situaţii, mameloanele viitoarei mămici se pot aplatiza sau îşi schimbă poziţia, spre exterior ori interior.

Mai multe