VIDEO: Cezariană sau naştere normală?

8 septembrie 2014   Sarcină

Naşterea naturală, cu bune şi rele

Unele femei au travaliu scurt şi nasc foarte uşor, dar altele pot trece printr-un travaliu mai lung. Din cauza epiziotomiei (o tăietură între vagin şi anus), nu este indicat să ai contacte intime mai devreme de şase săptămâni după ce ai născut.

Naşterea naturală face ca muşchiul vaginal să îşi piardă tonusul, lucru care poate afecta ulterior plăcerea sexuală. În ce priveşte riscurile pentru bebeluş, în cazuri rare, acesta poate să nu primească suficient oxigen în timpul naşterii naturale cu travaliu lung, ceea ce îi poate cauza probleme neurologice.

După naşterea normală te vei deplasa mai uşor şi îţi vei putea îngriji mai bine bebeluşul decât după cezariană. De asemenea, îl vei putea alăpta mai repede. Respiraţia lui nu va avea de suferit, deoarece prin naşterea naturală elimină tot lichidul amniotic din plămâni. Te recuperezi mai greu după cezariană

Această intervenţie chirugicală este complexă, pentru că se realizează prin două incizii: una a abdomenului şi alta a uterului. De aceea, recuperarea este mai îndelungată şi mai dificilă decât după naşterea normală.

Nu te vei putea deplasa cu uşurinţă şi nu vei avea voie să ridici greutăţi în primele şase săptămâni de la operaţie, pentru că atât durează vindecarea.

Un dezavantaj deloc de ignorat al cezarienei este reacţia la anestezia epidurală sau generală. Acestea, şi în special anestezia generală, pot da reacţii alergice şi pot afecta respiraţia sau ritmul cardiac.

După operaţie, trebuie să foloseşti sonda urinară, iar aceasta îţi poate provoca infecţii. Şi cusătura se poate infecta, dacă nu o îngrijeşti corespunzător.

Cicatricea lăsată de cezariană este vizibilă, deşi se face în partea de jos a abdomenului. Este posibil ca după cezariană să nu poţi alăpta la fel de repede ca după naşterea normală.

Un alt dezavantaj este că lichidul amniotic nu se elimină complet din plămânii bebeluşului după cezariană, motiv pentru care este posibil să aibă probleme respiratorii în primele ore sau chiar zile de la operaţie. Totuşi, cezariana îl fereşte de eventualele probleme neurologice ce pot apărea după naşterea normală.

Cezariana este mai puţin dureroasă şi mai puţin traumatizantă psihic pentru tine. Dacă recurgi la ea, vei scăpa de dureroasa epiziotomie şi de alte neplăceri, cum sunt incontinenţa urinară sau ruptura de perineu.

Mersul la toaletă nu va fi o problemă atât de mare ca după naşterea normală şi îţi vei putea începe viaţa sexua-lă mai devreme. În cele din urmă, opţiunea pentru o metodă sau alta

este una personală.

Excepţie fac situaţiile în care medicul îţi spune că nu poţi naşte decât prin cezariană.

Când se impune cezariana?

Ai o anomalie a placentei: ea acoperă orificiul colului uterin sau se dezlipeşte prematur de peretele uterin.

Suferi de boli cronice cardiace, renale sau pulmonare, ai miopie (peste -6), diabet gestaţional sau tensiune arterială crescută.

Ai infecţii pe care le poţi transmite bebeluşului tău în timpul naşterii normale, precum herpesul genital activ.

Ai bazinul prea îngust şi bebeluşul nu poate trece prin el.

Ai incom-patibilitate de Rh.

Ai travaliu prelungit şi dilataţia este prea mică.

Ai suferit o ruptură uterină în timpul travaliului.

Cordonul ombilical se înfăşoară după gâtul bebeluşului sau iese în afara vaginului, strangulând vasele de sânge care hrănesc bebeluşul.

Fătul are o greutate prea mare.

Bebeluşul nu se întoarce cu capul în jos până la data naşterii.

Bebeluşul suferă de boli care s-ar putea agrava în timpul naşterii normale.

Bătăile inimii bebeluşului devin neregulate în timpul travaliului, semn că el nu mai primeşte suficient oxigen.

Mai multe