VIDEO: Aşa duci sarcina la termen

10 aprilie 2015   Sarcină

Renunţă la fumat!

Procentul naşterilor premature este mai mare în rândul fumătoarelor decât în rândul femeilor care nu au acest viciu. Din aceleaşi motive, evită şi locurile în care se fumează pentru că fumatul pasiv este la fel de nociv ca şi fumatul efectiv.

Şi alcoolul influenţează în mod negativ dezvoltarea fătului de aceea este recomandată încetarea consumului de astfel de bături pe toată perioada sarcinii. Altfel, există riscul să naşti prematur sau să aduci pe lume un copil cu o greutate mică, ce necesită îngrijire specială în incubator.

Atenţie la medicamente!

Nici măcar suplimentele alimentare nu trebuie luate fără să întrebi medicul ginecolog. De exemplu, calciul favorizează contracţiile şi dacă nu iei acest supliment într-o doză recomandată de medic te expui riscului unei naşteri premature. Alte medicamente pot afecta dezvoltarea fătului, determinând apariţia unor malformaţii, altele pot să oprească sarcina din evoluţie.

De aceea, indiferent de schemele de tratament pe care le urmai înainte de a rămâne însărcinată este nevoie să te consulţi cu medicul şi să iei doar medicaţia permisă în sarcină.

Elimină stresul şi excitantele

În timpul gravidităţii trebuie să te odihneşti mai mult şi să renunţi la activităţile intelectuale sau fizice care te streseaza. Acestea îţi pot declanşa o naştere prematură pentru că emoţiile negative favorizează contracţiile.

Şi activitatea fizică intensă trebuie limitată, deşi mai poţi face unele exerciţii uşoare, supravegheată de un specialist. Specialiştii spun că şi excitantele precum cafeaua trebuie consumate cu prudenţă fiindcă şi ele pot favoriza contracţiile.

Hidratează-te şi nu fă băi fierbinţi

Creşterea temperaturii corpului peste 39 de grade C este o cauză frecventă a avorturilor. Medicii te sfătuiesc să nu faci duşuri fierbinţi, să nu stai prea mult timp în camere încălzite excesiv şi, sub nicio formă, să nu mergi la saună în această perioadă. Febra trebuie combătută rapid, indiferent care este cauza ei.

Deci, imediat ce simţi că îţi creşte temperatura, ia legătura cu medicul şi tratează cauza! Specialiştii avertizează că pot apărea contracţii şi din cauza lipsei de hidratare. În aceste cazuri, un pahar cu apă poate fi remediul suficient pentru a opri contracţiile ce pot deveni periculoase.

Respectă sfaturile medicului

Dacă medicul îţi spune că ai un risc crescut de naştere prematură sau de avort, atunci vă trebui să iei măsuri suplimentare. Medicul te poate interna şi îţi poate prescrie un tratament injectabil.

De asemenea îţi poate recomanda repaus total la pat şi medicaţie specifică pentru menţinerea sarcinii sau o procedură chirurgicală de legare a colului uterin, numită cerclaj. Pentru a minimaliza riscurile, este obligatoriu să respecţi toate sfaturile pe care ţi le dă specialistul.

Mai multe