Trucuri ca să ai un somn bun în sarcină

12 septembrie 2014   Sarcină

În primul trimestru de sarcină, nu te poţi odihni bine pentru să simţi nevoia să mergi des la toaletă şi pentru că ai arsuri în capul pieptului. În plus, din cauza sânilor tensionaţi, îţi găseşti greu poziţia în pat. Apoi, în al doilea trimestru, îşi fac apariţia şi crampele musculare, cârceii şi senzaţia de picioare grele, iar în ultimul trimestru, toate aceste probleme se accentuează. Burtica tot mai mare face aproape imposibilă încercarea ta de a găsi o poziţie confortabilă în pat. Peste toate acestea, vin şi stresul şi anxietatea pe care le dau hormonii de sarcină. În aceste condiţii, nu este de mirare că gravidele se simt mai mereu obosite şi tânjesc după somn. Nu dispera! Soluţii există pentru fiecare problemă în parte. Citeşte în continuare ce poţi face ca să ai un somn bun.

Cum reduci numărul „vizitelor” la baie

- Bea mai multe lichide în timpul zilei, astfel încât să nu rişti o deshidratare şi limitează consumul lor după ora 18.00. În acest fel, nu vei mai avea atât de des senzaţia de urinare care nu te lasă să dormi. - Evită alimentele iritante pentru vezica urinară: cafea, condimente, - Evită alcoolul! Chiar şi în cantităţi mici, el stimulează diureza.

Ce să faci dacă te simţi stresată

- Încearcă să faci măcar o plimbare pe zi, în aer liber. În acest fel, vei reuşi să te destinzi.

- Fă zilnic câteva exerciţii fizice, dar consultă înainte medicul pentru a şti dacă-ţi sunt permise. Dacă, de exemplu, ai colul deschis, sângerări persistente sau suferi de boli cardiace ori pulmonare, nu sunt recomandate. Exerciţiile sunt indicate din două motive: pe de o parte, în timpul unui efort fizic, organismul secretă endorfine, hormoni care induc o stare de bine, iar pe de altă parte, stimulează circulaţia sanguină şi ajută astfel la atenuarea crampelor musculare, cârceilor, picioarelor umflate şi durerilor de orice fel.

- Alocă în fiecare zi măcar o jumătate de oră pentru activităţi relaxante: ascultă câteva melodii preferate, citeşte sau amenajează camera bebeluşului pe care-l aştepţi.

Cum eviţi arsurile gastrice

- Mănâncă mai puţin poţi după 18.00.

- În timpul zilei, evită să mănânci mult la o singură masă. Cel mai bun mod de a preveni arsurile gastrice este să mănânci puţin şi des.

- Evită condimentele, prăjelile, băuturile carbogazoase de orice fel, băuturile care conţin cofeină, alimentele fierbinţi

- Foloseşte o pernă mai înaltă, pentru a ţine partea superioară a corpului mai ridicată peste noapte.

- Nu te aşeza la orizontală imediat ce ai mâncat, chiar dacă este vorba doar de o gustare. Aşteaptă cel puţin 30 de minute, pentru ca alimentul să se digere măcar parţial.

Ce faci cu durerile de sâni

- Poartă noaptea un sutien de sport, dar suficient de lejer pentru a nu te simţi totuşi încorsetată.

- Evită băile fierbinţi.

- Încearcă să aplici comprese reci. Nu la orice gravidă funcţionează, dar merită să afli dacă-ţi sunt de ajutor.

Cum vii de hac cârceilor şi crampelor musculare

- În primul rând, prin exerciţii fizice. Foarte bun este stretchingul.

- Discută cu medicul tău despre tratamentul cu calciu, pentru că el poate ajuta în acest sens. Nu lua acest mineral după bunul plac, căci în doze mari poate da contracţii!

Ce poziţii de somn sunt confortabile

- Cel mai bine ar fi să dormi pe partea stângă, pentru că această poziţie permite o irigare optimă a uterului şi permite rinichilor să elimine mai uşor lichidele (lucru care va reduce senzaţia de picioare umflate).

- Evită să dormi pe spate, întrucât uterul va presa vasele sanguine mari, ceea ce va accentua crampele musculare şi umflarea picioarelor.

- Te vei simţi mai confortabil dacă, atunci când te aşezi pe partea stângă, pui între picioare o pernuţă.

Mai multe