Totul despre celulele stem

1 iulie 2009   Sarcină

Cordonul ombilical al nou-născutului conţine o cantitate însemnată de celule stem, numite şi primordiale.

Motivul pentru care sunt atât de preţioase este faptul că ele pot înlocui orice altă celulă bolnavă din corp, fie ea musculară sau osoasă. Înainte de a opta pentru păstrarea celulelor stem embrionare, iată ce ar mai trebui să ştii!

Avem patru firme autorizate

Înainte de a alege o bancă de celule stem, este important să verifici dacă aceasta este acreditată de o instituţie de stat abilitată, conform instrucţiunilor Uniunii Europene.

În România, Agenţia Naţională de Transplant a autorizat patru astfel de firme. Stocarea sângelui din cordonul ombilical care conţine celule stem se poate realiza în bănci din România sau din străinătate (Slovacia, Polonia).

Când contactezi firma?

După ce ai ales banca, contacteaz-o nu mai târziu de luna a şaptea de sarcină. Urmează să semnezi un contract, după care se efectuează şi prima plată. Vei primi un set de recoltare şi transport, pe care trebuie să îl iei cu tine la maternitate.

Întreaga procedură nu durează mai mult de trei minute şi nu are niciun risc, nici pentru mamă, nici pentru bebeluş. Este important să anunţi telefonic firma, pentru prelevarea probelor.

Se stochează la -196 grade C

După ce este transportat la bancă, sângele ombilical este analizat, pentru a se determina numărul de celule stem, precum şi viabilitatea lor. Este important ca ele să fie prelucrate cât mai repede după recoltare.

Urmează stocarea celulelor, prin procesul de criogenare cu vapori de azot lichid, la o temperatură de -196 grade C. În cazul în care sângele se contaminează în momentul recoltării, nu eşti obligat să plăteşti niciun ban firmei!

Se păstrează zeci de ani

Celulele pot fi păstrate zeci de ani. După ce copilul va deveni adult, va avea dreptul legal de a decide singur prelungirea contractului. Cele mai vechi celule stem criogenate au 23 de ani.

Ajută la tratarea leucemiilor

În cazul unui transplant, celulele stem din cordonul ombilical au un risc foarte redus de a fi respinse de corp. Transplantul de celule stem este util mai ales în tratamentul unor boli precum leucemiile, limfoamele şi anomaliile moştenite ale celulelor roşii (talasemii).

Cercetările arată utilitatea acestora în tratamentul unor afecţiuni precum diabetul zaharat de tip I, scleroza multiplă, Alzheimer şi Parkinson.

Cât plăteşti?

- Stem-Health Unirea: Costul pentru izolarea, procesarea şi depozitarea celulelor stem pe o perioadă de 20 de ani este de 1.600 de euro.

- Cord Blood Center: Tariful de bază este 3.270 de lei, la care se adaugă taxa pentru depozitarea anuală, care este de 140 de lei.

- Biogenis: Tariful de bază este 3.452 de lei.

- Cryo-Save: Colectarea, transportul, procesarea şi depozitarea celulelor pentru primii 20 de ani costă 1.850 de euro.

Doctor Click! vă sfătuieşte

În mod normal, o echipă din cadrul clinicii care va păstra celulele stem trebuie să asiste la naştere. Medicii respectivi prelevă o mostră din cordonul ombilical sau din sângele placentar. Procedura nu dureaza mai mult de 30 de secunde.

Apoi, mostra respectivă este procesată în vederea criogenării şi, în cazul în care analizele o declară necontaminată, celulele stem se depozitează în condiţii speciale, în containere cu azot lichid, la -1960 C. În aceste condiţii, se păstrează pentru tot restul vieţii sau până când copilul va avea nevoie de ele.

Mai multe