«Sunt mereu obosită după ce am născut»
Înainte să naşti, îţi imaginai cu drag perioada în care o să stai acasă cu prichindelul tău: joacă, pupici, zâmbete cu gropiţe în obraji, plimbări nesfârşite în parc şi multă odihnă.
Acum, la două–trei luni de la naştere, aburii roz s-au risipit şi au rămas nesfârşitele nopţi nedormite, o siluetă pe care nu o mai iubeşti şi o oboseală copleşitoare. Te întrebi cât mai durează perioada asta şi dacă nu-i cazul să ajungi la un medic. Iată ce ar trebui să te alarmeze şi ce nu.
Oboseală + dureri de sâni = mastită
Dacă te numeri printre mămicile care alăptează, atunci şi ţie ţi se poate întâmpla să suferi de mastită. Aceasta este o infecţie a sânilor, cauzată fie de o bacterie, fie de blocarea canalelor de alăptare (sânii nu sunt goliţi complet de lapte şi aşa apare acest blocaj). Sânul ţi se înroşeşte, este umflat şi fierbinte şi doare când îl atingi.
Pe lângă acestea, ai frisoane, febră, te simţi epuizată, ai dureri musculare şi stări de vomă. Dacă ai toate aceste simptome, trebuie să ajungi imediat la medic, ca să-ţi recomande un tratament cu antibiotice şi cu antiinflamatorii. Tratamentul nu-l afectează pe bebe. Până atunci, ţine sânul sub jet tare de apă călduţă, fă-ţi masaj pe zona afectată şi foloseşte o pompiţă de sân.
Oboseală + ameţeli = Carenţe de vitamine şi de minerale
Dacă, după naştere, pe lângă oboseală ai stări de slăbiciune şi de leşin şi vezi puncte negre, atunci este posibil să ai o lipsă de fier, de calciu şi de vitamine. Prin naştere şi alăptare, corpul pierde vitamine şi minerale, de aceea ar trebui să-ţi suplimentezi alimentaţia cu: peşte, ficat de vită, sardine, fasole boabe, ciocolată neagră, fructe şi legume.
Oboseală + schimbări hormonale = depresie postnatală
În timpul sarcinii, creşte considerabil nivelul multor hormoni (estrogenul, progesteronul, cortizonul, prolactina), însă la 24 de ore după ce ai născut, nivelul acestora ajunge la cel dinainte de sarcină. Această variaţie dublată de oboseală şi de alăptare duce la apariţia depresiei postnatale.
Care este diferenţa dintre ea şi oboseala excesivă? În caz de depresie, ai stări frecvente de nelinişte, plângi fără motiv, ai insomnii, nu mai reacţionezi la plânsul copilului (îţi este indiferent), nu mai ai poft ă de viaţă şi nici de mâncare. Dacă treci prin toate aceste stări timp de mai bine de o lună, atunci este cazul să consulţi un psihoterapeut. Te ajută şi să vorbeşti cu o mamă care a trecut printr-o astfel de experienţă.
5 sfaturi pentru a te simţi mai odihnită
1 Pe măsură ce creşte, fă-i bebeluşului un program de alăptare din 3 în 3 ore. 2 Noaptea, nu aşeza copilul la sân imediat ce plânge, numai ca să adoarmă. 3 Învaţă să ceri ajutor celor din jur, mai ales acum. 4 Plimbă-te cu bebe cel puţin 30 de minute pe zi. Asta îţi va încărca bateriile. 5 Odihneşte-te odată cu bebeluşul şi lasă treburile casnice pentru momentul în care vine soţul.
Te-ar putea interesa
Cremă pentru ten pătat
Multe gravide se confruntă cu aşa-numita „mască a sarcinii”, dată de petele gălbui sau maronii. Dacă şi tu ai această problemă, alege crema pentru depigmentare şi hidratare de la Cosmetic Plant. Aceasta are proprietăţi emoliente şi este îmbogăţită cu vitamina E. Preţ: 14 lei
Gata cu vergeturile!
În perioada de sarcină şi în cea de alăptare, ai nevoie de o cremă contra vergeturilor. Poţi alege Mamma Donna, care conţine ulei de orz, de jojoba, vitaminele E şi PP, extract de Kigelia şi ulei de măsline. Se aplică dimineaţa şi seara prin masaj circular, evitând areola şi mameloanele. Preţ: 53 lei
Perne pentru gravide
Perna „cornuleţ” oferă suport pentru cap, burtică şi picioare şi poate fi folosită ca suport pentru spate pentru gravidele cu probleme de coloană. Poţi sprijini bebeluşul când alăptezi şi poate deveni un pătuţ confortabil pentru copilaş în primele 6 luni. Este umplută cu perluţe de polistiren, astfel că perna ia forma corpului. Disponibilă pe pernegravide.ro. Preţ: 156 lei
Îngrijire pentru sâni
Alăptatul poate fi traumatizant pentru sâni. Problema poate fi rezolvată cu ajutorul cremei hidratante de la Boots, îmbogăţită cu aloe vera, vitamina E, pro-vitamina B5 şi cu ulei de alune. Crema este hipoalergenică şi testată dermatologic. Preţ: 31,90 lei