Sunt gravidă. Cât mai merg la serviciu?
Dacă este primul copil, probabil că eşti puţin impacientată că nu ştii exact care sunt drepturile tale, fiind angajată şi de ce trebuie să ţii cont, continuând să mergi la serviciu. Le vom lua pas cu pas.
Când să-ţi anunţi şeful
În primul rând, este indicat să te uiţi pe contractul tău de angajare să vezi dacă acolo este stipulată o cerinţă conform căreia trebuie să-ţi anunţi angajatorul într-un anumit interval de timp, dar probabil că nu există acest lucru. Totuşi dacă intenţionezi să-ţi iei, cum e şi firesc, concediu de maternitate ar fi bine să-ţi anunţi şeful de la început. Dacă nu a aflat că eşti însărcinată nu are de unde să ştie la ce riscuri te poţi expune la acel loc de muncă.
Unele gravide, pentru a fi sigure de sarcină, aleg să ascundă că sunt însărcinate şi anunţă abia după 3 luni. Însă, dacă tu te simţi rău şi mergi la muncă, tu şi pruncul puteţi fi în pericol. Decât să ţi se întâmple ceva rău mai bine anunţi din timp angajatorul şi în situaţia în care ai nevoie de concediu medical să ţi-l iei, fiind dreptul tău. Totuşi dacă nu ai încă 1 an la locul de muncă nu vei primi indemnizaţia pentru copil şi nu vei putea sta acasă 2 ani de zile, primind aceşti bani, ci va trebui să te descurci doar cu banii câştigaţi de soţ.
Munca te poate extenua
Unele gravide care au o sarcină uşoară şi nu toxică reuşesc să meargă la serviciu, până aproape în penultima sau ultima lună de sarcină. În primele trei săptămâni de graviditate, dar şi în ultimele trei, este posibil să te simţi obosită şi să nu te poţi concentra, explică cei de la babycenter.com.au. După primul trimestru, în lunile 4-6 s-ar putea să fii mai energică, iar atenţia să fie la cote mai bune.
Află dacă e bine să lucrezi când eşti însărcinată
Ţi-ai dori să continui să mergi la serviciu pentru că eşti un om de acţiune, însă nu ştii dacă este într-adevăr sigur să procedezi astfel. Specialiştii explică faptul că dacă eşti în grupa de risc nu ar trebui să continui munca, iar dacă ai o sarcină fără probleme poţi merge în continuare la locul de muncă. Trebuie să discuţi şi cu şeful tău dacă ai un tip de muncă ce îţi poate face rău ţie sau copilului. Aproape orice mămică se sperie să nu păţească bebele ei ceva, iar dacă tu faci parte din această categorie, poţi discuta cu medicul tău pentru a-ţi da o hârtie medicală în care să specifice că nu ai voie să îndeplineşti anumite sarcini de serviciu.
Măsuri de siguranţă
Nu sta mult în picioare, poartă încălţăminte comodă şi ai grijă să nu aluneci. Nu sta în aerul condiţionat, ia pauze dese. Poartă haine din materiale lejere. Hidratează-te. Ţine cont de sfatul medicului şi mănâncă alimente care conţin fibre, pentru a preveni constipaţia. Legume şi fructe cât cuprinde. Încearcă să nu te stresezi căci dăunează bebeluşului.
Atenţie!
Dacă ai dat naştere unui copil născut prematur sau dacă ai presiune arterială ridicată ori diabet mai bine nu continui munca. De asemenea, dacă ai suferit o pierdere de sarcină sau mai multe, sfătuieşte-te cu doctorul tău. În cazul în care eşti gravidă cu gemeni cere avizul medicului, mai ales dacă sunt şi alte probleme de sănătate la mijloc.