Substanţe de care să te fereşti în sarcină
Tutunul şi alcoolul sunt interzise total!
Pe durata celor 9 luni de sarcină, nu este indicat să fumezi şi nici să te expui fumului de ţigară. Fumatul poate cauza un avort spontan, naştere prematură, anomalii ale fătului sau chiar oprirea în evoluţie a sarcinii. De asemenea, în funcţie de cantitate şi de cât de des este consumat, alcoolul poate provoca dezechilibre majore în timpul sarcinii. Sindromul alcoolismului fetal este unul dintre cele mai grave afecţiuni, care poate duce la retard sever sau la alte anomalii neurologice întâlnite la copil.
Unele medicamente dau malformaţii
În timpul sarcinii, este indicat să nu recurgi la pastile fără prescripţia medicului specialist. Printre cele mai periculoase medicamente se numără ibuprofenul, diazepamul, fenobarbitalul, aspirina, streptomicina sau indometacinul. Acestea provoacă malformaţii grave la inimă, surditate şi chiar oprirea din evoluţie a sarcinii.
Alte substanţe contraindicate gravidelor sunt paracetamolul, tetracilina şi doxicilina, deoarece pot încetini creşterea oaselor fătului. De asemenea, metronidazolul şi antidepresivele pe bază de paroxetină pot fi dăunătoare atât pentru făt, cât şi pentru mamă.
Află cum să-ţi păstrezi dantura sănătoasă şi cum tratezi bolile stomatologice în sarcină AICI
Atenţie la produsele din comerţ!
Nu cumpăra produse care conţin bisfenol A (pe etichetă apare semnul de reciclare şi cifra 7), ftalaţi (pot apărea înscrişi ca DEHP, DIDP, DINP, DBP) sau parabeni (apar ca propyl/metyl/isobuthyl/butyl/ethyl/paraben). Este bine să ai în vedere şi evitarea produselor care sunt stropite cu pesticide, ierbicide sau insecticide. Înainte de a le mânca, spală bine fructele şi legumele sau ţine-le în apă cu oţet ori apă cu bicarbonat de sodiu. De asemenea, nu se recomandă consumul de carne crudă, care poate creşte riscul de infecţie cu toxoplasmoză.
Şi unele produse cosmetice pot fi toxice
Fabricate cu substanţe chimice, produsele cosmetice pot fi destul de periculoase pentru femeile gravide. Este bine să eviţi cremele pe bază de retinol, retin-A şi palmitat de retinil, toţi aceşti derivaţi ai vitaminei A, care pot duce la dereglări hormonale. Vitamina A nu este indicată în sarcină, deoarece poate da malformaţii congenitale fătului.
Riscul de malformaţii creşte dacă excesul de vitamina A din organism este prezent în primul trimestru al sarcinii, când organismul fătului începe să se dezvolte. De asemenea, trebuie să ai în vedere şi evitarea, pe cât posibil, a acidului salicilic, care se regăseşte în aproape toate tipurile de produse exfoliante şi a formaldehidei, compusul chimic folosit în fabricarea lacurilor de unghii, care poate provoca probleme de fertilitate.
Tot în categoria produselor cosmetice intră şi deodorantele care conţin clorură de aluminiu, substanţă care inhibă transpiraţia. Pentru sănătatea ta, dar şi a fătului, este indicat să înlocuieşti toate aceste produse cu cele naturale, pe bază de miere, ulei de măsline sau iaurt. Nici vopsitul părului nu este recomandat în cele 9 luni, întrucât substanţele chimice din vopsea se absorb în piele şi devin dăunătoare pentru copil. Unele plante pot da contracţii
Pelinul, rostopasca, spilcuţa sau genţiana pot fi toxice pentru făt. Levănţica, cimbrul, anasonul, salvia sau coada-şoricelului activează circulaţia sangvină şi pot da sângerări. Şi anumite condimente pot da contracţii uterine: scorţişoara, chimenul, oregano, menta şi nucşoara.
Sfatul specialistului
Dr. Gladiola Ilcu, medic primar obsetrică ginecologie, Cabinet Medical Obstetrică Ginecologie, Botoşani
În sarcină, gravida nu ar trebui să ia medicamente, ci doar dacă are o afecţiune preexistentă sau una minoră, cum ar fi o infecţie urinară sau o viroză. Medicamentele se împart în mai multe categorii, cum sunt cele inofensive, cele cu efect mediu şi cele interzise. Sunt multe femei care obişnuiesc să ia vitamine şi suplimente alimentare în loc să se hrănească sănătos pentru a fi în formă, dar nu ştiu că până şi vitaminele pot da malformaţii. Multe dintre ele supradozează vitamina D3. Cel mai important este acidul folic, întrucât asigură înmulţirea celulelor fetale. Dacă, totuşi, este nevoie de medicaţie, medicul este cel care decide ce substanţe poate lua viitoarea mamă şi numai în cure scurte, de 2-3 zile. Există o clasă de medicamente care afectează numai fătul. Spre exemplu, diazepamul încetineşte bătăile inimii copilului, iar propranololul poate duce la oprirea sarcinii în evoluţie. Tetraciclina este total interzisă, deoarece provoacă îngălbenirea dinţilor copilului, iar streptomicina dă surditate. Nu este indicată automedicaţia. Cea mai periculoasă perioadă este după 10 zile şi până în 25 zile de sarcină.