Obezitatea, periculoasă în timpul sarcinii

17 aprilie 2011   Sarcină

Printre acestea se numără boli grave cum ar fi artrita, diabetul şi chiar boli cardiovasculare şi multe alte complicaţii ce ţin de dezvoltarea şi naşterea bebeluşului.

Poate apărea şi din cauza dereglărilor hormonale

Obezitatea în timpul sarcinii se caracterizează prin creşterea rapidă a greutăţii corporale la sfârşitul sarcinii şi imediat după momentul naşterii. În general aceasta poate fi endogenă (cauzată de factori interni) şi/sau exogenă (cauzată de factori externi). Însă, un alt aspect care poate conduce la obţinerea acestui surplus de greutate este şi factorul ereditar. Obezitatea poate fi cauzată de lipsa de activitate a mamei din timpul sarcinii, de obiceiurile alimentare neadecvate, cât şi de problemele de sănătate pe care le are viitoarea mamă. Excesul de apetit poate fi produs atât de tulburările hormonale. Toate acestea se produc şi datorită tendinţei viitoarei mame ,,de a mânca pentru doi” sau de continua supraalimentaţia, chiar şi după naştere, pentru a avea lapte mai mult pentru bebeluş. Pe de altă parte, exceptând problemele medicale ale mamei, prevenirea creşterii excesive în greutate pe parcursul celor 9 luni nu este extrem de dificilă. Respectarea unui stil de viaţă sănătos, a unei alimentaţii variate, bogată în legume şi fructe şi mişcare la recomandarea medicului sunt doar câteva dintre sfaturile de care viitoarea mamă ar trebui să ţină cont.

Cum este afectat fătul

Acumularea unui surplus mare de greutate în timpul sarcinii poate duce la apariţia preeclampsiei (afecţiune ce provoacă mamei tensiune arterială ridicată, retenţie de lichide şi edeme). Datorită acesteia, poate fi diminuat fluxul de sânge placentar, fătul fiind astfel în pericol.

De asemenea, obezitatea poate duce la apariţia diabetului gestaţional, a infecţiilor (datorită sistemului imunitar slăbit) şi a naşterii premature. În ceea ce priveşte fătul, acesta poate suferi, la rândul său, de obezitate infantilă, dar poate fi diagnosticat şi cu defecte de tub neural (anencefalie şi spina bifida – afecţiune congenitală a coloanei vertebrale) şi alte malformaţii congenitale extrem de grave.

Mai multe