Naşterea sub apă asigură un travaliu mai uşor

12 octombrie 2011   Sarcină

Avantajul major constă în relaxarea pe care viitoarea mamă o simte datorită scufundării în apă. Prin urmare, muşchii şi articulaţiile se destind conducând la diminuarea durerilor resimţite în timpul travaliului.

De aceea, nu este nevoie de anestezie epidurală, naşterea fiind una naturală. Este recomandată scufundarea gravidei în apă în momentul declanşării contracţiilor.

În timpul travaliului, atât contracţiile mamei, cât şi bătăile cordului fătului sunt monitorizate cu aparatură specială de către medic.

Travaliul poate dura ore întregi, dar perioada în care îi este permis gravidei să rămână în cada pentru naşteri este de maximum două ore consecutive, cu pauze de până la 30 de minute.

Poziţia recomandată pentru naştere este cea "şezândă”, spun specialiştii. Chiar dacă expulsia fătului se produce sub apă, medicul urmăreşte ca perineul să nu se rupă.

În cazul în care există acest risc, medicul poate hotărî scoaterea gravidei din apă şi realizarea unei incizii la nivelul muşchiului perineului, numită epiziotomie.

Deşi pare o metodă potrivită tuturor viitoarelor mămici, naşterea în apă este contraindicată în caz de suferinţă fetală şi travaliu prelungit, dar şi dacă mama suferă de diabet, afecţiuni cardiace sau ale plămânilor.

În plus, gravidele care au virusul HIV, hepatită B sau alte boli şi infecţii contagioase prezintă contraindicaţie pentru naşterea în apă.

Medicii pot alege continuarea travaliului în sala de naşteri, până la expulsia fătului şi dacă mama are nevoie de perfuzii şi dacă prezintă hemoragii.

Pentru câteva minute, bebeluşul născut în mediul subacvatic poate rămâne în cada de naştere. El respiră prin cordonul ombilical şi abia când este luat din apă începe să respire pe gură, folosindu-şi plămânii.

Mediul subacvatic (cu o temperatură apropiată de cea a corpului) scade şocul resimţit de copil în timpul naşterii. Eliminarea placentei şi coaserea eventualelor leziuni perineale se efectuează în mod clasic, în sala de naşteri.

La scurt timp, micuţul poate fi pus la sânul mamei, pentru alăptare.

Mai multe