Mituri despre menstruaţie

29 decembrie 2021   Sarcină

Poate că te-ai gândit de multe ori că nu mai sunt lucruri pe care să nu le ştii despre menstruaţie. S-ar putea însă să te înşeli. Menstruaţia poate spune multe despre stilul tău de viaţă. Nu uita că fiecare femeie are menstruaţie diferită, aşa că ceea ce este normal pentru prietena sau sora ta, pentru tine s-ar putea să nu fie.

Menstruaţia este felul prin care corpul tău îţi spune că sistemul reproductiv funcţionează aşa cum trebuie. Dar, dacă există diverse semnale care pot ridica probleme, cicluri dureroase, dereglate, cu cheaguri mari sau în caz contrar, nu ai menstruaţie, trebuie neapărat să mergi la medic.

În medie, menstruaţia durează între 4 şi 8 zile. Unele femei mai pot sângera uşor şi după cele opt zile. Astfel, în timp ce unele cicluri sunt scurte, unele pot fi lungi. Unele sunt mai dureroase, altele lipsite de disconfort.

Mituri despre menstruaţie - Raporturile sexuale sunt permise?

 În principiu, raporturile sexuale ar trebui evitate în perioada menstruaţiei, atrage atenţia dr. Ruxandra Dumitrescu. Medicul spune că în această perioadă colul uterin este deschis şi există riscul de infecţie a uterului prin ascensiunea spermei, care nu este sterilă, în cavitatea uterină. Aşadar, bolile cu transmitere sexuală se transmit mai uşor în aceste zile. Apoi nu trebuie neglijat riscul unei sarcini nedorite. Contrar ideii că aceasta nu este o perioadă fertilă, menstruaţia nu împiedică apariţia unei sarcini.

Mituri despre menstruaţie - Afectează vopsitul părului şi epilatul? 

Potrivit medicului Ruxandra Dumitrescu, menstruaţia nu influenţează în niciun fel vopsitul părului sau epilatul. Ideea că „nu prinde vopseaua în acea perioadă” rămâne doar un mit. În ceea ce priveşte epilatul, într-adevăr, poate fi mai dureros, întrucât pielea este mai sensibilă decât în alte zile ale lunii.  

Mituri despre menstruaţie - Tampoanele interne pot fi folosite?

Din punct de vedere medical, tampoanele interne nu sunt indicate în timpul menstruaţiei. Motivul? „Sângele menstrual trebuie eliminat. Or, prin folosirea tamponului intern, sângele menstrual nu poate fi eliminat şi ajunge prin trompe până în cavitatea uterină. Acolo celulele provenite din sângele menstrual interferează cu celulele uterine şi se dezvoltă aşa-numitele micro-utere. Astfel apare endometrioza – boală de care suferă tot mai multe femei tinere în ziua de azi şi cu consecinţe dintre cele mai grave precum dismenoreea severă, infertilitatea”, explică dr. Ruxandra Constantina. Conform studiilor recente, tampoanele interne se asociază şi cu dezvoltarea cancerului ovarian sau cu sindromul şocului toxic.

Mai multe