În timpul sarcinii trebuie să mănânci sănătos
Sarcina nu este o ocazie binemeritată pentru satisfacerea tuturor poftelor culinare. Mitul conform căruia trebuie să mănânci cât doi atunci când eşti gravidă este cât se poate de fals.
Medicii atenţionează că supraalimentarea poate duce la apariţia unor complicaţii la naştere şi poate deregla metabolismul bebeluşului, care poate fi expus riscului de a suferi de obezitate şi de diabet. Acid folic, înainte şi în timpul sarcinii
În primul trimestru trebuie pus accent pe o alimentaţie de o calitate superioară, formată din cel puţin 50% proteine. De asemenea, nu trebuie să lipsească vitaminele şi mineralele. Un rol important îl are şi acidul folic, care trebuie luat la recomandarea medicului. De ce este vital aportul de acid folic?
Pentru că fereşte bebeluşul de malformaţii grave. Se găseşte acid folic în legumele cu frunze verzi, precum spanac, broccoli, salată, varză, sparanghel. Portocalele, cerealele integrale, lintea şi arahidele sunt şi ele surse excelente de acid folic.
Meniul gravidei trebuie să fie cât mai variat şi să cuprindă: fructe, legume, cereale, carne, lactate. Preferabil este ca viitoarea mămică să consume de mai multe ori pe zi cantităţi mai mici de mâncare, pentru a ajuta şi digestia.
Nu se iau medicamente fără acordul medicului, chiar dacă acestea sunt pe bază de plante. În primele 12 săptămâni de sarcină se dezvoltă organele interne ale fătului (inima, plămânii, creierul), dar şi membrele şi coloana vertebrală. În acest interval de timp, bebeluşul este sensibil la infecţii, alcool şi pastile.
Din al doilea trimestru, trebuie să se acorde atenţie şi nutrienţilor de „volum“, cum sunt lipidele, în special cele bogate în acizi graşi omega 3. Acestea sunt obligatorii pentru copil, pentru că îi asigură un sistem nervos sănătos. Aportul de calciu este la fel de important în trimestrul II, scheletul fătului începe să acumuleze săruri minerale. Pentru ca acest calciu să se absoarbă eficient şi scheletul mamei să nu sufere demineralizări, este bine să se asigure şi un aport adecvat de vitamina D. Necesarul de fier trebuie asigurat, pentru că reduce riscul de anemie, de oboseală şi de naştere prematură. Sursele alimentare de fier sunt: ficatul de porc şi de pui, carnea roşie, spanacul, gălbenuşul de ou.
Nu trebuie neglijate glucidele din cerealele integrale, orez, legume uscate, şi proteinele de calitate superioară, care contribuie la dezvoltarea armonioasă a bebeluşului.
În ultimul trimestru, mama trebuie să mănânce suficient din punct de vedere caloric, astfel încât fătul să poată lua mult în greutate, pentru că este perioada în care fătul creşte rapid şi masiv. Atenţie! Sarcina nu este perioada în care se ţin cure de slăbire, dar nici o perioadă în care să se mănânce pentru doi. Supraalimentarea poate duce la naştere prematură. În trimestrul III se recomandă administrarea de suplimente cu minerale şi vitamine, pentru ca fătul să beneficieze de tot ceea ce îi este necesar pentru o dezvoltare corespunzătoare.
De asemenea, vitaminele se pot lua şi din alimente. Vitamina A se găseşte în laptele integral, legumele verzi, ficat, morcovi, portocale. Vitamina B conţin cerealele integrale, legumele verzi, carnea, ouăle. Vitamina C se găseşte în măceşe, cătină, lămâi, grepfruit. Vitamina D poate fi asigurată din consumul de peşte: macrou, somon, sardine.
Alimentaţia gravidei cuprinde recomandări, dar şi contraindicaţii. Pe parcursul celor nouă luni de sarcină, se va renunţa la băuturi alcoolice, chiar dacă nu este vorba despre un consum în exces. Sistemul nervos al bebeluşului este afectat chiar şi de cele mai mici cantităţi de alcool.
Cafeaua trebuie consumată cu moderaţie, maximum o linguriţă de cafea pe zi cu evitarea cafelelor solubile, care dau mai uşor intoxicatie cofeinică. În timpul sarcinii se evită mezelurile, mâncarea de tip fast-food, gustările sărate, produsele de patiserie şi cofetărie, prăjelile, afumăturile. Se pot consuma însă ocazional, dacă mămica pofteşte...