În ce situaţii este nevoie de grăbirea travaliului

11 iulie 2021   Sarcină

Dacă în cazul operaţiilor de cezariană, naşterea depinde în special de actul medical, la naşterile pe cale naturală evoluţia este imprevizibilă. Din diverse motive, este nevoie de inducerea travaliului.

Fenomen natural, travaliul apare, de regulă, între 37 şi 40 de săptămâni de sarcină, însă termenul se poate prelungi până la 42 de săptămâni, cu condiţia ca fătul să fie strict monitorizat.

Grăbirea travaliului este o intervenţie necesară când se întrevăd riscuri de sănătate pentru mamă şi făt, dacă acesta rămâne în pântec. Însă travaliul poate fi indus şi la solicitatea mamei, din diferite motive. În acest caz, părinţilor li se aduc la cunoştinţă riscurile aferente naşterii provocate. Deşi naşterea naturală este cea mai bună opţiune, în anumite situaţii este nevoie de ajutor specializat pentru ca travaliul să debuteze.

Astfel, naşterea poate fi provocată dacă au trecut 41 de săptămâni de sarcină. Se impune grăbirea travaliului şi în caz de preeclampsie, situaţie care descrie hipertensiunea arterială însoţită de prezenţa de proteine în urină şi de edeme. Travaliul poate fi indus când medicul constată la ecografie o restricţie de creştere a fătului in uter. De asemenea, se impune inducerea travaliului când s-a produs ruptura spontană a membranelor de peste 24 de ore, fără să apară contracţiile uterine specifice. Diabetul gestaţional, care determină macrosomia fetală, adică naşterea unui făt cu greutate peste 3.800 g este o altă situaţie care poate determina grăbirea naşterii. Infecţiile uterine, cum este corioamniotita, pot favoriza, de asemenea, decizia medicală de grăbire a travaliului.

Cum se grăbeşte naşterea

Ruperea membranelor - Îndepărtarea membranelor o poate face moaşa sau medicul obstetrician. Prin ruperea membranelor se separă sacul în care se află copilul de colul uterin. Această manevră poate provoca secreţia prostaglandinei, care stimulează contracţiile şi travaliul. Metoda se aplică dacă naşterea are loc la termen. În cazul în care s-a rupt apa, iar travaliul nu a început, se evită îndepărtarea membranelor, pentru a preveni apariţia infecţiilor.

Administrarea de prostaglandine - substanţe hormonale care provoacă dilatarea colului uterin, prostaglandinele au efect de stimulare a contracţiilor. Trebuie ştiut că, înainte de a folosi substanţa, medicul trebuie să analizeze scorul Bishop (sistem folosit de medici pentru a estima probabilitatea de a intra în travaliu) şi să monitorizeze pulsul copilului cel puţin 30 de minute.

Ruptura artificială a membraneloraceastă procedură presupune efectuarea unei incizii în membranele în care se află copilul. Se foloseşte o sondă lungă şi subţire sau o mănuşă medicală, dotată cu un cârlig la vârful degetului. Procedura poate provoca disconfort şi nu întotdeauna poate induce travaliul. Mai mult, copilul este expus riscului unei infecţii.

Administrarea de oxitocină - forma sintetică a hormonului oxitocină este administrată intravenos. Aceasta este sintetizată de corp pentru a stimula travaliul. Se recurge la această soluţie când îndepărtarea membranelor şi administrarea de prostaglandine nu prezintă efectul scontat sau când travaliul nu progresează

Bine de ştiut! Contracţiile provocate de substanţa sintetică de oxitocină pot fi mai intense decât cele naturale.

Când NU este indicată grăbirea naşterii

Inducerea travaliului nu se poate efectua dacă femeia însărcinată a suferit anterior o intervenţie cezariană sau o operaţie majoră asupra uterului. De asemenea, nu poate fi grăbită naşterea în acest mod, în cazul placentei praevia, când placenta blochează cervixul. Medicul nu va induce travaliul când fătul nu are o poziţie normală, ci se afla transversal în uter. Nu în ultimul rând, procedura nu poate fi efectuată dacă gravida suferă de o infecţie herpetică genitală activă. Grăbirea naşterii este interzisă dacă femeia are canalul vaginal îngust şi nu permite desfăşurarea unui travaliul normal, deci nici a naşterii pe cale naturală.                                                                         

Statistic, în 25% dintre cazuri, naşterea provocată nu funcţionează, iar medicul optează pentru operaţia de cezariană pentru naşterea copilului.

Bine de ştiut!  Inducerea travaliului poate dura de la câteva ore la 2 zile

Dr. Livia Manta, ginecolog-obstetrician, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu“, Bucureşti

Inducerea travaliului se impune când: sarcina este peste 41 de săptămâni, hipertensiunea arterială este indusă de sarcină la peste 34 de săptămâni, s-a produs ruperea precoce a membranelor, femeia doreşte acest lucru - dar la peste 39 săptămâni, există diabet gestaţional la peste 36 săptămâni - pentru prevenirea macrosomiei, există suspiciunea de restricţie de creştere peste 34 de săptămâni. Restricţia de creştere apare când un făt e mai mic cu peste 2 săptămâni la estimarea ecografică, faţă de cea cronologică. Trebuie reţinut că declanşarea artificială a naşterii creşte riscul de nastere prin cezariană.

@motherandbaby.co.u

Mai multe