Iată cât de periculoasă este înfometarea în timpul sarcinii

11 ianuarie 2016   Sarcină

Înfometarea în sarcină poate duce la naştere prematură, malformaţii ale fătului sau chiar deces

Deşi sunt conştiente că pun în pericol sănătatea copilului, din ce în ce mai multe femei însărcinate ţin diete drastice şi fac extrem de mult sport. Toate acestea din dorinţa de a arăta precum vedetele pe care le admiră.

Această problemă a primit şi un nume de la specialişti: pregorexia. Înfometarea în timpul sarcinii este deja un fenomen în întreaga lume, dar şi în România. Există deja linii vestimentare destinate gravidelor anorexice, în care se regăsesc pantalonii skinny sau topurile mulate.

În mod normal, pe timpul sarcinii, o femeie ar trebui să ia între 9 şi 14 kg. Desigur, nu este ceva bătut în cuie, existând variaţii în funcţie de organismul fiecărei femei.

În lipsa unei alimentaţii echilibrate, sănătoase şi suficiente, fătul nu se dezvoltă în parametrii normali şi există pericolul de naştere prematură, malformaţii sau chiar deces.

Înfometarea în timpul sarcinii afectează inteligenţa bebeluşului

Aşadar, înfometarea în sarcină este interzisă. Nu trebuie să scazi sub un aport caloric de cca 2000 -2500 de calorii pe zi. Însă, acest aport caloric trebuie adus din alimente de calitate -fructe, legume, lactate, carne, în niciun caz din semipreparate sau alimente de tip fast food. Nu trebuie să te înfometezi în timpul sarcinii deoarece îl vei priva pe bebeluş de nutrienţii necesari unei dezvoltări normale.

Bebeluşii ai căror mame s-au înfometat în timpul sarcinii sunt afectaţi fizic sau mintal, conform cercetătorilor de la Universitatea din Amsterdam.

Studiul a fost realizat pe 737 de olandezi între 56 şi 59 de ani, dintre care 40% au fost expuşi foametei din timpul blocadei alimentare impuse de Germania nazistă.

Asta nu înseamnă că trebuie să adopţi principiul "mănânc pentru doi". Acesta este doar un mit. Vorbeşte cu medicul tău despre ce poţi face pentru a-ţi menţine greutatea în parametrii normali, dar în niciun caz nu apela la înfometare în perioada sarcinii.

Dacă suferi de obezitate morbidă, recomandarea specialiştilor este să iei în greutate pe toata perioada sarcinii doar 7, maximum 8 kilograme. În acest sens, medicul este cel care te va ajuta să-ţi faci un plan de alimentaţie echilibrat.

Pe de o parte, cu ajutorul acestui plan vei reuşi să stopezi creşterea în greutate în perioada sarcinii. Pe de cealaltă parte, te vei asigura că nu o să lipsească nici un nutrient esenţial creşterii bebeluşului.

Mai multe