Greutatea partenerilor determină şansele de a avea un bebe
Problemele de greutate par a fi un subiect la ordinea zilei. Îndiferent că vorbim depre câteva kilograme în plus sau în minus (femeile care sunt foarte slabe), fertilitatea poate fi redusă. Un surplus de kilograme înainte de sarcină poate fi o piedică în ducerea acesteia la termen.
Deşi infertilitatea şi obezitatea par a fi două teme ce aparent nu au multe în comun, ele s-au dovedit a fi strâns legate una de alta.
Obezitatea afectează atât femeile cât şi bărbaţii şi poate fi un factor cauzator al imposibilităţii de a aduce un bebeluş pe lume.
Există o serie de factori de care trebuie să ţii cont în momentul în care te gândeşti la posibilitatea de a avea un nou membru în familia ta.
Vârsta, stilul de viaţă, kilogramele în plus sau minus, profesia, toate sunt aspecte de care trebuie să ţii cont.
Vârsta şi fertilitatea
Un aspect de care trebuie să ţii cont este acela că în jurul vârstei de 30 de ani, fertilitatea femeilor începe să scadă, iar după vârsta de 35-40 de ani şansele sunt semnificativ reduse. În cazul bărbaţilor fertilitatea scade uşor abea după vârsta de 45 de ani.
Rata scăzută a fertilităţii nu este singurul aspect de care trebuie să te îngrijorezi. Odată cu înaintarea în vârstă apar complicaţiile atât pe parcursul sarciii cât şi în momentul naşterii.
Greutatea părinţilor şi sănătatea bebeluşului
Indiferent că te afli în tabăra persoanelor supraponderale, ori cu greutatea sub medie, există riscul unor tulburări metabolice ce pot afecta fertilitatea dar şi sănătatea ta. Sănătatea copilului poate fi afectată cînd el trebuie să se dezvolte într-un trup cu mult ţesut adipos, sau fără.
În plus având un părinte supraponderal există şansele ca la maturitate şi copilul să devină supraponderal sau cu risc crescut de diabet zaharat.
Obezitatea afectează şi ovulaţia iar în acest caz procesul de a rămâne gravidă poate fi îngreunat. De asemenea creşte şi riscul pierderii sarcinii respective.
Surplusul de kilogame este asociat adesea şi cu sindromul ovarelor polichistice, care coduce la infertilitate în cazul mamei.
Obezitatea şi hormonii
În cazul bărbaţilor, pentru că nici ei nu sunt scutiţi de probleme când vorbim de fertilitate, obezitatea determină scădera nivelului de testosteron şi inhibă hormonii sexuali, fap carre afectează calitatea atât a spermei cât şi a numărului de spermatozoizi.
În cazul femeilor predomină metabolismul androgen cu nivel ridicat de estrogen, fapt care scade considerabil şansele de a concepe un copil.
Kilogramele şi pierderea sarcinii
Sistemul reproducător feminin este cel mai afectat de kilogramele în plus, iar acest aspect conduce la alterarea calităţii ovulelor, afectează circulaţia sangvină la nivelul placentei dar şi dezvoltarea fătului.
Cresc riscurile de apariţie a tromboflebitei, hipertensiunii, a diabetului gestaţional, toate favorizând piederea sarcinii.
Cum să contribui la îmbunătăţirea fetilităţii?
Adoptă un stil de viaţă sănătos cu o alimentaţie corespunzătoare şi nu uita să faci mişcare constant.
Renunţă la alcool şi nu fă un exces cu cafeaua, băuturile dulci şi acidulate.
Scoate fumatul de pe lista plăcerilor tale nevinovate.
Apelează periodic şi sub supravegherea unui medic specialist la administrarea de multivitamine care conţin acid folic .