Grăsimile, esenţiale în formarea organelor bebeluşului

1 iulie 2016   Sarcină

O dietă adaptată nevoilor din timpul sarcinii poate influenţa pozitiv dezvoltarea ulterioară a bebeluşului. De aceea, specialiştii susţin că este important ca viitoarea mămică să cunoască şi să înţeleagă câteva reguli simple care îi vor asigura o nutriţie precis adaptată nevoilor sale. Scopul este de a echilibra aportul de alimente şi nutrienţi, şi de a consuma din toate, în cantităţi rezonabile.

O alimentaţie echilibrată trebuie să asigure aportul optim şi necesar de proteine, glucide, lipide, minerale şi vitamine, necesare dezvoltării intrauterine a fătului.

Lipidele sunt nutrienţi foarte importanţi care sunt constituiţi din componente mai mici, denumite acizi graşi.

Există patru categorii de lipide:

- lipide simple: trigliceridele

- lipide complexe: fosfolipide, lipoproteine (componente structurale esenţiale ale membranei celulelor din organism)

- derivaţi lipidici: acizi graşi monosaturaţi sau polinesaturaţi

- alte lipide: carotenoizii, vitaminele E şi K

Ce rol au lipidele în organism

Unul din rolurile esenţiale ale lipidelor este reprezentat de furnizare energiei pentru organism. Prin metabolizarea unui gram de lipide se produc 9 Kcal. În plus, lipidele au rol esenţial în elaborarea organelor micuţului încă din viaţa intrauterină.

Lipidele din alimentaţia viitoarei mămici sunt sursa de acizi graşi polinesaturaţi esenţiali (acid linolei şi acid alfa linolenic), precursori ai acizilor graşi polinesaturaţi (omega-3 şi omega-6). Aceşti acizi graşi au multiple roluri în organism:

- au o influenţă benefică asupra dezvoltării cognitive, dezvoltării comportamentale precum şi asupra funcţiei vizuale.

- sunt implicaţi în metabolismul colesterolului.

- aceşti acizi graşi intră în componenţa fosfolipidelor (elemente structurale ale membranelor celulare în organism).

Sunt precursori ai unor substanţe cu rol cheie în organism: hormoni steroizi, prostaglandine, interleukine, tromboxani – cu rol important în răspunsul imunologic al organismului, în procesele inflamatorii, precum şi în coagularea sanguină

Lipidele din dietă furnizează organismului elemente indispensabile pe care organismul nu le poate produce, cum ar fi: vitamina A, vitamina D, vitamina E. Cum? Lipidele din dietă ajută la absorbţia şi transportul acestor vitamine.

Vitamina A este esenţială pentru creşterea şi dezvoltarea fătului. Vitamina A intervine în procesul vederii şi în formarea pielii. Vitamina D are un rol esenţial în asimilarea calciului, deci în creşterea sănătoasă a oaselor şi a dinţilor.

Surse dietetice de lipide

Acizi omega-6 şi omega-3 şi sunt foarte importanţi în formarea creierului. În timpul sarcinii trebuie consumate ambele tipuri de acizi şi este absolut necesar să fie furnizaţi printr-o nutriţie precis adaptată.

Seminţele plantelor conţin trigliceride.

Uleiurile vegetale sunt alcătuite aproape în totalitate din trigliceride.

Uleiul de măsline şi cel de rapiţă conţin acizi graşi monosaturaţi.

Uleiul de floarea soarelui, de porumb şi soia conţin acid linoleic.

Uleiul de soia şi cel de in sunt surse de acid alfa-linolenic.

Peştii graşi (macrou, ton, somon) sunt de asemenea o sursă importantă de acizi omega-3.

Acizi graşi saturaţi se găsesc în carnea grasă, untură, lapte integral, unt, brânză, smântână, în uleiul de palmier, uleiul de cocos.

Gălbenuşul de ou conţine colesteol precum şi acizi graşi polinesaturaţi esenţiali omega-3 şi omega-6.

Pentru a asigura un echilibru între diferiţi acizi graşi, este ideal să se varieze sursele alimentare de grăsimi.

Mai multe