Dieta sănătoasă pentru viitoarele mămici
Studiile arată că tot ceea ce mâncăm înainte de concepţie influenţează copilul. La fel sau poate chiar mai importantă este alimentaţia din timpul celor nouă luni de viaţă intrauterină. Aceasta trebuie să conţină toate elementele nutriţionale: proteine, grăsimi, carbohidraţi.
Nu ocoli vitaminele şi mineralele! Cele mai multe le găseşti în fructe şi legume, iar medicii nutriţionişti recomandă între două şi patru porţii de fructe pe zi şi cât mai multe porţii de legume.
Cum ştii dacă te hrăneşti sănătos?
În perioada sarcinii ai nevoie de 2.500 de calorii pe zi. Dacă te temi de kilogramele în plus, află că la finalul celor nouă luni de sarcină, dacă te‑ai hrănit sănătos, vei avea numai cu 11-12 kilograme mai mult.
Acestea sunt datorate placentei, retenţiei de apă, lichidului amniotic, creşterii în volum a sânilor şi a uterului. Stratul de grăsime de sub piele cântăreşte puţin peste un kilogram şi jumătate.
Calciu şi acid folic pentru un bebe sănătos
Un mineral de care amândoi aveţi nevoie este calciul, care ajută la dezvoltarea embrionului. Sursa cea mai bună de calciu este laptele, dar dacă ai intoleranţă la acest aliment ia suplimente alimentare cu acest mineral.
Pentru reglarea circuitului de calciu ai nevoie de vitamina D. O iei prin expunerea la soare, dar şi din peşte, gălbenuş de ou şi unt. În plus, cercetătorii norvegieni au descoperit recent că acidul folic, numit şi vitamina B9, previne o naştere prematură, apariţia malformaţiilor congenitale şi dezvoltarea unor afecţiuni respiratorii.
De aceea, sucurile de morcovi sau de piersici, roşiile, ceapa verde şi fasolea nu trebuie să-ţi lipsească.
Fier contra anemiei
Acest mineral te scapă de anemie, dar creează şi un exces de sânge care alimentează placenta. Îl găseşti în spanac, broccoli, nuci, orez, grâu, caise. Îl absorbi mai uşor cu ajutorul vitaminei C din lămâie, ardei gras, kiwi. Vitamina C este şi un puternic antioxidant, protejând membrana celulară de acţiunea distructivă a radicalilor liberi, substanţe nocive care atacă celulele.
Consumă legume şi zarzavaturi de sezon
Fructele, cerealele şi legumele îţi asigură un aport de vitamine şi de minerale diferite. E bine să le alături alimentelor cu multe proteine (lapte, iaurt, peşte, carne fără grăsimi).
Cartofii, mazărea sau fasolea boabe le prepari fără adaos de grăsimi, recurgând cât mai puţin la prăjire. Consumă puţină carne, de trei-patru ori pe săptămână, asezonată cu usturoi, ceapă sau plante aromatice proaspete: pătrunjel, mărar sau tarhon.
Click! de la cititori
Deşi mâncam mult, fetiţa mea a avut o greutate mică. Schimbarea alimentaţiei a fost benefică pentru ea. Am ales legumele, lactatele şi fibrele şi m-am abţinut de la dulciuri şi produse conservate. Iulia Boca, Gura Humorului
Doctor Click! vă sfătuieşte
Alimentele interzise în perioada sarcinii sunt alcoolul (poate produce malformaţii sau risc de avort), cafeaua, cacaua, cola (cauzează greutate mică a copilului la naştere), sarea în exces (duce la edeme, hipertensiune de sarcină), dulciurile, grăsimile (creează îngrăşarea mamei şi a copilului).
Feţii care au peste patru kilograme la naştere au risc mare de a dezvolta complicaţii. Viitoarea mamă e bine să aleagă alimente naturale, proaspete, de provenienţă cunoscută şi să citească etichetele pentru a verifica termenul de garanţie şi conservanţii incluşi (numărul lor trebuie să fie cât mai mic posibil).